English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Illustrasjonsbilde av et barn som holder to is i hånden
Publisert 7. aug. 2017 10:23

Vi blir mer og mer usikre på hva slags fett, og hvor mye av det vi bør spise. Her er de nye kostrådene om fett, hvilken type og mengde, som er best for barn.

Publisert 5. juli 2017 16:50

– I mitt hovedprosjekt for doktorgraden forsøker jeg å utvikle antiarytmisk behandling, som potensielt kan brukes for å behandle pasienter med alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, også kalt arytmier, sier Jonas Skogestad.

Publisert 23. juni 2017 13:33

Forskere har utviklet en ny genetisk test som kan forutsi hvilken alder vi får Alzheimers sykdom. Testen kan bidra til målrettet forebygging og behandling av sykdommen.

Publisert 22. juni 2017 11:13

Nobelprisvinner i fysiologi eller medisin i 2012, Shinya Yamanaka, kommer til Oslo 6. september. Han holder foredrag om en ny medisinsk æra med induserte pluripotente stamceller – iPS-celler – og deltar i paneldebatt om etiske aspekter ved stamcelleterapi. Arrangementene er åpne for alle.

Publisert 22. juni 2017 09:57

Styret i UiO:Livsvitenskap har besluttet å støtte den nyetablerte Helseinnovatørskolen ved UiO, NTNU og Karolinska Institutet. Med dette ønsker UiO:Livsvitenskap å bidra til at tiltaket får fotfeste og blir en sterk aktør i UiOs økosystem for innovasjon.

Publisert 22. juni 2017 09:21

UiO:Livsvitenskap planlegger oppstart av innovasjonsprogrammet SPARK som er utviklet ved Stanford University. Målet er å få mer innovasjon ut av grunnforskningen. De to andre europeiske SPARK-programmene besøker Oslo i sommer for å dele sine erfaringer, og en av UiOs stipendiater tester ut programmets sommerskole i Japan.

Publisert 29. mai 2017 13:48

Størrelsen på hjerteinfarktet er den viktigste faktoren for hvordan det går med pasientene i etterkant. Ny forskning viser at størrelsen kan reduseres ved bruk av betennelsesdempende medisiner.

Lars Tjelta Westlye foran en MRI-maskin
Publisert 28. apr. 2017 09:49

På samme måte som hvert individ har sitt unike fingeravtrykk, har alle mennesker en unik kombinasjon av forbindelser i hjernen. Dette nettverket stabiliseres i barne- og ungdomsårene. En forsinket utvikling kan avsløre tidlige tegn på psykiske lidelser.

Publisert 7. apr. 2017 11:44

Forskere har oppdaget at plasmaceller i tarmen lever lengre enn tidligere antatt. Funnet kan endre behandlingen av tarmsykdommer og bidra til utvikling av vaksiner i pilleform.

Bilde av forsker Anita Johanna Tørmoen
Publisert 17. mars 2017 14:26

Ungdom som skader seg selv med vilje oppgir ofte at de også har forsøkt å ta sitt eget liv. Behandling som er direkte rettet mot å redusere selvskading og suicidalitet gir gode resultater.

Microskop-bilde av bakterien som gir lungebetennelse
Publisert 13. mars 2017 09:03

Resistens fører til at bakterier som i dag er ufarlige kan bli livstruende igjen, slik de var for hundre år siden før Alexander Fleming oppdaget penicillin.

Kollasj innledere Oslo Life Science 2017
Publisert 22. feb. 2017 09:27

Oslo Life Science-konferansen er over for denne gang. Se bilder og videoopptak og last ned presentasjonene fra hoveddagen.

Bilde av kumlokk
Publisert 6. feb. 2017 14:32

Analyser av Oslokloakken viser misbruk av Ritalin, et medikament som vanligvis gis til pasienter med ADHD.

Illustrasjonsbilde av sykepleier og pasient.
Publisert 20. jan. 2017 04:00

Foreningen MAGIC samarbeider med British Medical Journal. Oppdaterte retningslinjer for behandling når raskere ut til helsepersonell.

Foto av forskerne Tor Erik Rusten og Nadja Katheder
Publisert 11. jan. 2017 21:00

Forskere ved UiO og OUS har oppdaget at kreftceller vokser ved å stjele energi fra nabocellene sine.