English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Lars Tjelta Westlye foran en MRI-maskin
Publisert 28. apr. 2017 09:49

På samme måte som hvert individ har sitt unike fingeravtrykk, har alle mennesker en unik kombinasjon av forbindelser i hjernen. Dette nettverket stabiliseres i barne- og ungdomsårene. En forsinket utvikling kan avsløre tidlige tegn på psykiske lidelser.

Publisert 7. apr. 2017 11:44

Forskere har oppdaget at plasmaceller i tarmen lever lengre enn tidligere antatt. Funnet kan endre behandlingen av tarmsykdommer og bidra til utvikling av vaksiner i pilleform.

Bilde av forsker Anita Johanna Tørmoen
Publisert 17. mars 2017 14:26

Ungdom som skader seg selv med vilje oppgir ofte at de også har forsøkt å ta sitt eget liv. Behandling som er direkte rettet mot å redusere selvskading og suicidalitet gir gode resultater.

Microskop-bilde av bakterien som gir lungebetennelse
Publisert 13. mars 2017 09:03

Resistens fører til at bakterier som i dag er ufarlige kan bli livstruende igjen, slik de var for hundre år siden før Alexander Fleming oppdaget penicillin.

Kollasj innledere Oslo Life Science 2017
Publisert 22. feb. 2017 09:27

Oslo Life Science-konferansen er over for denne gang. Se bilder og videoopptak og last ned presentasjonene fra hoveddagen.

Bilde av kumlokk
Publisert 6. feb. 2017 14:32

Analyser av Oslokloakken viser misbruk av Ritalin, et medikament som vanligvis gis til pasienter med ADHD.

Illustrasjonsbilde av sykepleier og pasient.
Publisert 20. jan. 2017 04:00

Foreningen MAGIC samarbeider med British Medical Journal. Oppdaterte retningslinjer for behandling når raskere ut til helsepersonell.

Foto av forskerne Tor Erik Rusten og Nadja Katheder
Publisert 11. jan. 2017 21:00

Forskere ved UiO og OUS har oppdaget at kreftceller vokser ved å stjele energi fra nabocellene sine.

foto av Britt Nakken og Peter Szodoray
Publisert 18. nov. 2016 10:27

Forskere ved fakultetet har vist at skadelige immunceller er lettere å aktivere i pasienter med den autoimmune sykdommen lupus enn i friske personer.

Bildet viser statsminister Erna Solberg som snakker med ph.d. studenter og postdoktorer fra Det medisinske fakultet.
Publisert 31. okt. 2016 14:55

– Helseinnovatørskolen vil bidra til at nye ideer kan gro og utvikles raskere blant våre helseforskere, og styrke innovativ tenkning og kultur ved fakultetet, sier prodekan Hilde Nebb.

Krittegning på svart tavle av menneskets tarmsystem
Publisert 7. okt. 2016 13:25

Samspillet mellom tarm og kropp er sentralt for å opprettholde god helse. Nå har forskere ved UiO funnet en av de viktigste dirigentene for dette samspillet.

Kvinne smører seg inn med solkrem
Publisert 13. sep. 2016 10:57

Ved å bruke tilstrekkelig høy faktor kan du redusere risikoen for føflekkreft med over 30 prosent.

Gjennomsiktig hode sett bakfra, med skjelettet og en blå hjerne tegnet inn.
Publisert 15. aug. 2016 10:35

Neandertalerne manglet flere gener som kan føre til schizofreni. Betyr det at genene for schizofreni er knyttet til å lykkes i samfunnet?

Søvnløs gravid kvinne
Publisert 29. juli 2016 11:58

Depresjon er opp til dobbelt så vanlig blant gravide fra etniske minoriteter sammenlignet med kvinner fra vestlige land.

Nina Jullum Kise, ph.d.-student, ortoped og overlege, utfører et artroskopisk inngrep på menisken til en pasient.
Publisert 21. juli 2016 09:00

3 av 4 kan unngå kirurgi i kneet med nytt treningsopplegg. Dette kan spare samfunnet for betydelige summer.