Aktuelle forskningssaker

Illustrasjonsbilde av sykepleier og pasient.
Publisert 20. jan. 2017 04:00

Foreningen MAGIC samarbeider med British Medical Journal. Oppdaterte retningslinjer for behandling når raskere ut til helsepersonell.

Screenshot CNN
Publisert 11. jan. 2017 14:29

Forskningsleder og førsteamanuensis Mette Kalager er medforfatter på en forskningsartikkel som denne uken publiseres i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Artikkelen handler om overdiagnostisering av brystkreft, og allerede på første publiseringsdag er artikkelen omtalt i store internasjonale medier.

Søvnløs gravid kvinne
Publisert 29. juli 2016 11:58

Depresjon er opp til dobbelt så vanlig blant gravide fra etniske minoriteter sammenlignet med kvinner fra vestlige land.

Nina Jullum Kise, ph.d.-student, ortoped og overlege, utfører et artroskopisk inngrep på menisken til en pasient.
Publisert 21. juli 2016 09:00

3 av 4 kan unngå kirurgi i kneet med nytt treningsopplegg. Dette kan spare samfunnet for betydelige summer.

Pasienter på venterom
Publisert 26. mai 2016 11:36

Forskere mener at endret registreringspraksis og rydding i ventelistetallene er hovedforklaringen bak nedgang i ventetid ved norske sykehus.

Portrett av Mette Kalager
Publisert 20. apr. 2016 23:00

Nye retningslinjer for deling av forskningsdata vil få konsekvenser for alle som ønsker å publisere artikler i de mest anerkjente tidsskriftene i verden. Mette Kalager og hennes kollegaer argumenterer for et krediteringssystem for datadeling, for å ivareta forskernes interesser.

Warsame Ali og Per Fugelli på scenen
Publisert 22. mars 2016 08:59

Trenger vi forskning før helsetiltak for flyktninger eller holder det med sunn fornuft? Publikum utfordret Per Fugelli, Nora Sveaass og Wasim Zahid på akademisk talkshow.

Mor med barn i Kina
Publisert 2. feb. 2016 15:17

I en kvalitativ studie gjennomført i Shanghai, Kina, fant ph.d-stipendiat Holgeir Skjeie ingen holdepunkter for at akupunktur er anbefalt brukt eller blir brukt på spedbarn i nåtidens Kina. Hans funn er tankevekkende og bør få betydning for bruk av akupunktur på barn i vesten.

Forsiden til Sykepleien Ledelse 1, 2016
Publisert 18. jan. 2016 14:35

Førsteamanuensis Ivan Spehars betraktninger om ledelsesutvikling i helsevesenet er basert på hans avhandling om ledelse i norske helseforetak. Han intervjuet 30 kliniske ledere i to forskjellige norske helseforetak.

tegning av helsearbeidere som ser på ipad
Publisert 15. jan. 2016 10:30

Forskere ved instituttet utvikler app for å spre ny og troverdig kunnskap.

Publisert 4. des. 2015 15:57

Resultater fra EuroHOPE-prosjektet er et viktig grunnlag for å kunne sammenligne behandlingsutfall ved sykehus og kostnader mellom land.

Publisert 19. aug. 2015 11:01

Sykehusenes kliniske etikk-komiteer kan være en passende arena for å diskutere ikke bare saker om enkeltpasienter, men også prinsipielle spørsmål og organisasjonsetikk.

Lab-testing
Publisert 5. aug. 2015 11:31

Studier viser at den første effektive vaksinen mot ebola er vellykket. Det betyr at utbruddet i Guinea kan være stoppet om et par måneder.

Lege måler blodtrykk på pasient
Publisert 8. juli 2015 13:45

Filosofisk system kan gi klinikere bedre grunnlag for å ta beslutninger om behandling av pasienter.

albue
Publisert 19. juni 2015 13:09

Hva er den beste behandlingen av akutt tennisalbue? Fysioterapi? Kortison? En kombinasjon? Eller kan du like gjerne droppe behandling? Ny studie tyder på at du godt kan vente litt med behandlingen.

Ida Torunn Bjørk, professor ved sykepleievitenskap ved UiO
Publisert 22. mai 2015 09:25

- Det er en skjevhet i forskningen innen sykepleievitenskap. Det gis mye penger til forskning på pasientproblematikk og lite til utvikling av kompetanse i egen profesjon, sier Ida Torunn Bjørk.

Bilde av professor Anne Moen.
Publisert 18. mai 2015 11:02

Digitale tjenester spiller en stadig viktigere rolle i samfunnsutviklingen. Forskning innen sykepleie og eHelse er avgjørende for kvaliteten i helsehjelpen til pasientene, helsetjenesten og for faglig kompetanse.

kreftpasient
Publisert 7. mai 2015 08:31

Inger Schou Bredal bruker forskningsprosjekter til å forbedre klinisk praksis relatert til brystkreft. Å involvere pasienter i prosjekter kan bidra til å utvikle kvaliteten på behandlingen, mener hun.

Fysiotarepeut behandler pasient
Publisert 26. jan. 2015 12:08

Forskere og fysioterapeuter samarbeider om å finne de beste behandlingsmetodene for ulike pasientgrupper. De utforsker også nye måter å involvere pasienter i behandlingen. Nå skal det forskes mer.

Dame som har sovnet utslitt foran pc
Publisert 2. des. 2014 11:35

Smerter og kronisk trøtthet henger ofte sammen. Da hjelper det ikke å be pasienten om å få på seg skoa og begynne å trene, sier professor som har forsket på Sjøgrens syndrom.

Sykepleier med PC
Publisert 1. des. 2014 09:01

Etter at kommunene innførte e-meldinger, kommuniserer leger, hjemmesykepleiere og sykehus både mer og bedre med hverandre.

Publisert 7. okt. 2014 08:28

Vi må utvikle nye metoder for å bedre folkehelsa i fattige land.

Publisert 12. juni 2014 10:46

Professor Johanne Sundby har vært en initiativtager til den første forskningen om kvinnelig omskjæring i Norge. Hennes forskning har vært en del av grunnlaget i en ny rapport utført av FAFO.

Publisert 10. juni 2014 10:14

Pleietrengende eldre må forholde seg til langt flere ansatte i hjemmetjenesten enn det som er faglig anbefalt. Pasientene klager ikke, i motsetning til de pårørende.

Professor Bjørn Hofmann
Publisert 3. juni 2014 11:35

Professor i medisinsk etikk, Bjørn Hofmann er valgt som Harkness-stipendiat og får dermed ett års opphold i USA for å studere overdiagnostikk.