Gruppen har mer enn 20 års erfaring i å utvikle, teste og evaluere instrumenter som kan brukes til å kartlegge kosthold.
Instrumentene anvendes i store populasjonsgrupper og blant pasienter med sykdomsrelatert underernæring for å identifisere ernæringsmessige utfordringer.
Vi gjennomfører intervensjonsstudier for å studere hvordan vi kan endre spiseadferd relatert til kjente utfordringer. Eksempler på dette kan være hvordan kan vi få barn til å spise mer grønnsaker og hvordan kan vi redusere sykdomsrelatert underernæring hos inneliggende pasienter.
Et relativt nytt forskningsområde i gruppen er hva som er et sunt og miljømessig bærekraftig kosthold med bakgrunn i norske kostholdsmønstre, kultur og matproduksjon.
Prosjekter
- Siden 1999 har gruppen i samarbeid med Helsedirektoratet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet hatt ansvar for å gjennomføre de nasjonale kostholdsundersøkelsene: Spedkost, Småbarnskost, Ungkost og Norkost.
- I ulike intervensjonsstudier forsker gruppen på hvilke type tiltak som kan iverksettes for å få til en ønsket endring i spiseadferd.
- I forskningsprosjektene MinMat-studien og MinMat-ernæringsoppfølging har vi utviklet et digitalt beslutningsverktøy som kan hjelpe helsepersonell til å gi bedre oppfølging og behandling av pasienter med sykdomsrelatert underernæring. Gjennom en intervensjonsstudie har vi undersøkt effekten av å bruke beslutningsverktøyet MinMat på pasienters vektutvikling, ernæringsoppfølging og liggetid. MinMat beslutningsverktøyet brukes i flere forskningsprosjekter GAIN og NUTREAT.
- Et av de nyeste temaene gruppen forsker på omhandler bærekraftig kosthold. I forskningsprosjektet NOR-Eden forsker vi på hva som er et sunt og bærekraftig kosthold blant voksne og barn i alderen 0-2 år i Norge.
Les mer på de engelske sidene til forskningsgruppen for kostholdsforskning.