Avdeling for ernæringsvitenskap
Avdelingens visjon er å forstå, forebygge og behandle kostholdsrelaterte sykdommer i et livsløps- og bærekraftperspektiv.
Vårt mål er å utføre undervisning og forskning på høyt internasjonalt nivå og kunne rekruttere de beste kollegaene og studentene innen vårt fagfelt både nasjonalt og internasjonalt. Vi ønsker å drive fremtidsrettet forskning for god helse og vi ønsker å utdanne kliniske ernæringsfysiologer og leger med høy kompetanse innenfor ernæring for fremtidens helsetjeneste og samfunnets behov.
For å nå disse målene har vi definert tre faglige tyngdepunkter:
- sunn aldring
- overvekt, lipider, hjerte- og karsykdommer
- kreft og underernæring
Avdelingen er ansvarlig for ernæringsundervisningen av medisin-, ernærings- og odontologistudenter. Vi er ca. 100 ansatte som er engasjert i mange forskningsprosjekter innen ernæringsvitenskap.
Undervisning
Vi har ansvaret for det 5-årige masterprogrammet i klinisk ernæring, og for ernæringsundervisningen i medisin- og odontologistudiet.
I første del av det 5-årige masterprogrammet i klinisk ernæring følger ernæringsstudentene den samme undervisningen som medisin- og odontologistudentene. Resten av studiet er spesielt tilrettelagt for ernæringsstudentene.
Her kan du lese mer om studiene i klinisk ernæring og medisin:
Forskning
Avdelingen har en sterk posisjon innen internasjonal ernæringsforskning, og er den største ernæringsavdelingen tilknyttet et medisinsk fakultet i Europa. Vi har 13 aktive forskningsgrupper. Publikasjonsaktiviteten er høy, med ca. 100 vitenskapelige artikler hvert år. Vi samarbeider med Oslo Universitetssykehus om pasientrettet forskning og undervisning ved Senter for klinisk ernæring.
Vi har topp moderne infrastruktur som spenner seg i bruk fra epidemiologiske, kliniske og basalmedisinske studier.
- Kjernefasilitet for kliniske ernæringsstudier
- Norsk transgensenter
- Metabolomikk og massespektrometri
- Kostholdsmetodikk
Vi har også en fullstendig liste over utstyr tilgjengelig for alle studier som gjøres ved Avdeling for ernæringsvitenskap og årshjul for vask og vedlikehold på avdelingens for ansatte-sider.
Samarbeid
Avdelingens ansatte leder eller deltar i mange nasjonale og internasjonale prosjekter innen ernæringsvitenskap
Internasjonalt
- Nye nordiske kostråd og næringsstoffanbefalinger
- NuGO: An Association of Universities and Research Institutes
Nasjonalt
- Nasjonalt råd for ernæring
- Vitenskapskomiteen for mat og miljø
- Norsk tidsskrift for ernæring
- Næringsklyngen Fremtidsmat
- Nasjonal forskerskole i ernæring (NutriNOR)
Fond og legat
Throne Holst stiftelse
Stiftelsen lyser ut midler og arrangerer et årlig symposium med festaften.
- Utlysninger (for ansatte)
- Arrangementer (engelsk)
UNIFOR
UNIFOR lyser en rekke ernæringsrelaterte fond og legat som kan være aktuelle for ansatte ved Avdeling for ernæringsvitenskap å søke på. På avdelingens for ansatte-sider er det en oversikt over de mest aktuelle fond og legat som våre ansatte kan søke på.
Kommunikasjon
Avdelingen har laget en ny kommunikasjonsstrategi der hovedhensikten er å fremme kunnskapsbasert ernæring.
- Vi er aktive på sosiale medier og twitrer om nye publikasjoner på @NutritionUiO.
- Vi skriver også på medisinbloggen på Det medisinske fakultet.
- Følg oss gjerne på Facebook
Dersom du er journalist og ønsker å komme i snakk med oss, kan du kontakte kommunikasjonsavdelingen ved Det medisinske fakultet.
Vår ekspertoversikt om ernæring omfatter følgende temaer: kreft, kolesterol og hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, underernæring, barn, gravide, eldre, glutenfri kost og trenddietter