English version of this page

Genetikk ved autoimmunitet

Vi ønsker å forstå betydningen av arvelige faktorer for utvikling av autoimmune sykdommer.

Ved autoimmune sykdommer angriper kroppens immunsystem ved en feil friske celler, og ødelegger disse og vevet de tilhører. Eksempler på slike sykdommer er leddgikt, diabetes type 1 og myastenia gravis.

I tillegg til å søke å forstå betydningen av arvelige faktorer, undersøker vi om autoimmunitet kan være en årsak til andre lidelser som ME/CFS (myalgisk encefalopati/kronisk utmattelsessyndrom), og langvarige smerter i korsryggen med MR-forandringer i ryggmargen (modic).

Våre studier på autoimmune sykdommer gjøres på DNA-, RNA-, proteinnivå, med utgangspunkt i immunceller eller ekstracellulære vesikler. Vi benytter enkeltcelle-teknologi for å kartlegge genuttrykk for immunceller i både blod og målorganer.

Vi kartlegger også ekstracellulære vesikler, som er viktige i celle-celle-kommunikasjon og deres last.

Vi fokuserer på å avdekke både hvilke arvelige faktorer og molekylære mekanismer som bidrar til at man utvikler sykdommene og hvilke som er karakteristiske for behandlingsrespons.

Prøvematerialene hentes derfor fra klinisk godt karakteriserte pasientkohorter gjennom nært samarbeid med kliniske avdelinger.

For å kunne bidra til kunnskap som kan benyttes i persontilpasset behandling, sammenstiller vi informasjon fra ulike biologiske lag, som genetisk disposisjon, RNA-ekspresjon, DNA metylering, mikroRNA og proteinanalyser i muliomics-analyser.

Målet er å identifisere biomarkører som kan ha klinisk nytteverdi.

 

 

Publisert 22. mars 2012 14:30 - Sist endret 19. juni 2023 13:00

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere