English version of this page

Translasjonell kreftforskning, Ahus

Gruppen  ble etablert på Akershus universitetssykehus i 2008, og driver med typisk translasjonell forskning innen ulike kreftområder.

Bilde av røntgenundersøkelse av brystene.

Røntgenundersøkelse av brystene.

Foto: www.oncolex.no

Om gruppen

Gruppen jobber hovedsakelig med forskning innen brystkreft, men har også prosjekter som omfatter andre krefttyper slikt som hudkreft (malignt melanom) i tillegg til urogenitale krefttyper i blære, prostata og i nyrene. 

Brystkreftforskning

Forskning innenfor brystkreft omhandler å finne ulike faktorer som driver både utviklingen og progresjon av brystkreft ved å utføre analyser som integrerer informasjon fra klassisk endokrinologi i tillegg til molekylær data fra ulike «omics» nivåer, slikt som mikroRNA, gen ekspresjon, genotype, kopitall endringer og mye mer.

Det er mange brystkreftpasienter som blir behandlet på sykehuset hvert år.  Vi har samlet en god del vev og biopsier fra disse pasientene i en generell biobank som brukes for ulike forskningsformål.

I tillegg har vi kliniske studier som er initiert av vår gruppe slikt som NEOLETEXE studien, og NEOLETRIB studien (PI: Jürgen Geisler). 

Vårt mål er å identifisere bedre strategier gjennom translasjonell forskning for å forbedre personalisert brystkreft behandling. 

Malignt melanom

Vi har pågående studier med malignt melanom hvor vi bruker prospektive kliniske biobanker for å finne ut av relevante problemstillinger som kan forklare mer av den grunnleggende biologien til malignt melanom. 

Hovedsakelig er vi interessert i å finne ut av hvilke somatiske og kimbane mutasjoner som er tilstede i malignt melanom. I tillegg er det et pågående prosjektet i samarbeid med Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen, hvor vi analyserer gener som er involvert i arvelig malignt melanom i Norge. 

Våre funn kan hjelpe til med å identifisere gener som kan bli brukt for kimbane testing i fremtiden. Funnene er viktig i familier hvor malignt melanom kan være arvelig, og vil gjøre det lettere for dem å få riktig hjelp i tide, og også for pasienter som er i risiko vil det bli tettere fulgt opp av dermatologer.  

Urogenital kreft

Disse prosjektene er ledet av Professor Jan Oldenburg, og omfatter krefttyper som prostata, testikkel, blære og nyrekreft.

Langsiktig toksisitet etter kurativ behandling av testikkel kreft er en av Oldenburgs’ primære ekspertise. Han har mange pågående prosjekter og hans forskning er fokusert på biomarkør identifisering i prostatakreft gjennom kliniske studier. 

Professor Oldenburg har startet konsortiumet The Norwegian Prostate Cancer Consortium (NPCC), hvor fokuset er å identifisere risiko og fordeler med PSA screening, i tillegg til optimal behandling og oppfølging av pasienter med prostatakreft.  

Samarbeid

Våre viktigste samarbeidspartnere i Norge er forskningsgruppen til Professor Vessela Kristensen  og Brystkreftgruppen ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

I tillegg er Dr. Xavier Tekpli ved Ullevål universitetssykehus en viktig samarbeidspartner og ansvarlig for single-cell sekvensering og spatial transcriptomics i våre klinsike studier. 

Vår gruppe er også medlem av det norske nettverket for brystkreftforskning og har vært medlem av Oslo Breast Cancer Collaboration (OSBREAC) siden 2008.

Disse samarbeidene er av meget stor verdi for alle parter da analyse av storskala mikromatrisedata krever et stort pasientmateriale for å oppnå statistisk signifikans. Alternative kohorter er svært viktig for å kunne utføre valideringer.

Våre internasjonal samarbeidspartnere er lokalisert  i USA, Tyskland, Japan, Sverige og i Storbritania.  

Nasjonale samarbeidspartnere

  • Professor Vessela N. Kristensen, Ullevål universitetssykehus, OUS

  • Professor Per Eystein Lønning, MD, PhD, Haukeland universitetssykehus

  • Stian Knappskog, PhD, Haukeland universitetssykehus & Universitetet i Bergen

  • OSBREAC (Oslo Breast Cancer Collaboration)

  • Professor Xavier Tepki, Ullevål universitetssykehus, OUS

Internasjonale samarbeidspartnere

  • Professor Shiuan Chen, City of Hope National Cancer Center, Duarte, CA, USA

  • Charlie Vaske, PhD, Nantomics Inc., Culver City, Los Angeles, CA, USA

  • Professor Andy Koff, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, NY, USA

  • Professor Peter Van Loo, M.D. Anderson Cancer Center, Houston, Texas, USA

  • Professor Cecilia Södergren, Karolinska Institute, Stockholm, Sverige

  • Professor Åke Borg og Göran Jönsson, Universitetet i Lund, Sverige

  • Professor Hironobu Sasano, Sendai University, Japan

  • Professor Jason Carroll, University of Cambridge, England

  • Prof. Mitch Dowsett og Prof. Ian Smith, The Royal Marsden Hospital, London, England

  • Charite Berlin, Tyskland 

  • Watson and Crick Center i London, England

Publisert 11. apr. 2011 13:27 - Sist endret 19. feb. 2024 09:51

Kontakt

Gruppeleder

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere