Prediktorer for klinisk forløp og terapirespons ved Dialektisk Atferdsterapi

Prosjektgruppe

Lars Mehlum (leder),  Anita Johanna Tørmoen (NSSF), Angelica Susanne Drucker Andersson (BUP Lian, St. Olavs hospital/ NSSF), Tone Enge Berthelsen (Søndre Oslo DPS/OUS/NSSF), Kristoffer Ødegård (Bjerketun ungdomsseksjon/Vestre Viken HF/NSSF), Marte Strand Sæther (Sykehuset Østfold HF), Gry Elin Konradsen (Helgelandssykehuset HF), Nina Birgitte Holmner (Helgelandssykehuset), Tonje Solberg (Akershus Universitetssykehus), Britt Reuter Morthorst (Region Hovedstadens Psykiatri, København), Egil Haga (NSSF), Johan Siqveland (NSSF), Kine Johansen Dymbe (NSSF)

Bakgrunn/mål

NSSF har i samarbeid med DBT-team fra fem helseforetak etablert et forsknings- og evalueringsnettverk for enheter som tilbyr Dialektisk atferdsterapi i Norge. Nettverket har to formål: 1) å støtte kliniske enheter i å implementere behandlingen med god kvalitet og 2) å gjennomføre klinisk forskning. For tiden samarbeides det om et prosjekt der man undersøker mekanismer hvorved endringer under behandling (med DBT) skjer og for hvem behandlingen virker best. 

Dette er det viktig å få avklart for å kunne videreutvikle og tilpasse behandlingen for å kunne øke terapirespons og sikre at knappe økonomiske og menneskelige ressurser utnyttes enda bedre enn i dag.

Metode/beskrivelse

I evalueringsnettverket bruker man felles utrednings- og evalueringsmetoder for diagnostikk, symptommåling og forløpsmonitorering og man benytter samme plattform for datainnsamling. Data samles gjennom Universitetet i Oslos Tjeneste for Sensitive Data (TSD) via kryptert nettforbindelse og ved hjelp av nettbrett og mobile applikasjoner.

Status

Rekruttering av kliniske enheter tilknyttet nettverket pågår, og 7 enheter er per august 2023 tilknyttet nettverket, i tillegg til en ungdomspsykiatrisk enhet knyttet til Københavns Universitet. Hittil er 270 deltakere inkludert i prosjektet og datainnsamlingen er derfor i god rute i forhold til det første prosjektet som har som mål å rekruttere til sammen 200 deltakere med forløpsdata fra baseline til avslutning av behandling. Analyse av data fra prosjektet er godt igang, både fra det samlede materialet og fr de lokale datasettene. Et eget forskningsutvalg med medlemmer fra de samarbeidende kliniske enhetene og NSSF samt brukerrepresentanter er opprettet, og det er en viktig arena for drøfting av hvordan nettverkets data kan utnyttes i tiden framover. 

Samtidig arbeides det for å endre organiseringen av dette nettverkssamarbeidet slik at det får fra å være et tidsbegrenset prosjekt til å være et permanent forskningsregister. 

Finansiering

Prosjektet er finansiert av NSSFs tilskuddsbudsjett.

 

Utvalgte publikasjoner

Mehlum, L., Haga, E., Mellbye, A., Schønning, T., Dymbe, K. J., Siqveland, J. (2022, august). Predictors of treatment non-response in adolescents receiving DBT-A. 19th European Symposium on Suicide Research, København. 

Publisert 18. apr. 2018 15:26 - Sist endret 30. aug. 2023 10:10

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere