Dramatisk fall i negative konsekvenser av Somadrilbruk etter avregistrering

Det sentralt virkende muskelrelakserende middelet Somadril (med virkestoffet karisoprodol) ble fjernet fra det norske markedet med virkning 1. mai 2008. Beslutningen ble fattet av Statens legemiddelverk etter uforholdmessig mange rapporter angående misbruk og forgiftninger.

En ny norsk studie viser at dette har hatt veldig positive konsekvenser for de mange problemene som fulgte Somadrilbruken.

Antall bilførere som ble mistenkt for å ha kjørt under påvirkning av karisoprodol falt med 85 % fra 2004 til 2008, antall døde hvor stoffet ble påvist falt med nærmere 80 %. Og antallet kontakter til giftinformasjonen falt med nesten 70 %.

De fleste av tilfellene i 2008 kom før avregistreringen fant sted og det er derfor grunn til å tro at nedgangen er enda større. Karisoprodol har vært et meget problematisk stoff og en av de hyppigste kontaktårsakene ved giftinformasjonen. De senere års mange norske undersøkelser angående dette medikamentet og den norske avregistreringen førte til at de europeiske legemiddelmyndigheter anbefalte at alle europeiske land vurderte registreringsstatus for dette middelet.

Undersøkelsen er derfor viktig også ut over Norges grenser når det gjelder å fastslå effekten av tiltak for å begrense skadevirkningene ved bruk av problematiske stoffer.

Lenke til abstract: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19663822

Publisert 14. aug. 2009 11:24 - Sist endret 5. okt. 2011 16:48