Forskningsprosjekt på teknologistøttet røykeslutt er tildelt forskningsmidler fra Norges forskningsråd

SERAF-forsker Håvar Brendryen, initiativtaker og prosjektleder, er sammen med andre tildelt forskningsmidler fra Folkehelseprogrammet til Norges forskningsråd for å finne ut om automatisert behandling levert med internett og mobiltelefoner kan hindre fullt tilbakefall til røyking etter en glipp.

Prosjektet skal utvikle og teste effekten av et glipphåndteringsprogram (lapse-management) for røykeslutt. Systemet skal følge opp deltagerne daglig den første tiden etter røykeslutt og gripe inn for å gi støtte når deltageren rapporterer å ha røyket (en glipp). Systemet skal leveres via internett og mobiltelefon og være helt automatisert.

Behandlingen som systemet gir skal være basert på blant annet G. A. Marlatt sin modell for tilbakefallsforebygging. I tillegg vil særlig selvreguleringsteori og kognitiv atferdsterapi informere behandlingen.

Brendryen fikk først ideen til dette prosjektet under arbeidet med doktorgraden i 2006-2009, som var på internett og mobiltelefonbaserte programmer for røykeslutt.

Prosjektet er også inspirert av Brendryens postdoktorprosjekt på SERAF, som gikk på reduksjon av alkoholkonsum med det internettbaserte programmet "Balance". Andre forskere på prosjektet er: Ayna B. Johansen (SERAF), Thomas Clausen (SERAF), Inger Synnøve Moan (SIRUS), Brian Danaher (Oregon Research Institute).

Hvis det viser seg at en slik behandlingskomponent har positiv effekt vil resultatene kunne ha stor overføringsverdi til andre typer av atferdsendring, for eksempel trening, kosthold, gambling, alkohol, og narkotika.

Oppstart for prosjektet er 1. september 2013 og det varer i fire år. Midlene dekker en fireårig forskerstilling, en treårig doktorgradsstipendiat og teknisk utvikling av programmet.

Lenker til Brendryens tidligere artikler om internett og mobiltelefon til røykeavvenning:

Publisert 1. juli 2013 13:20 - Sist endret 6. mars 2019 12:19