Verdens overdosedag 31. august

Søndag 31. august var verdens overdosedag. SERAF - Senter for rus- og avhengighetsforskning var tilstede på markeringen ved Eidsvolls plass i Oslo.

Thorvald Stoltenberg holder appell på markeringen av Verdens overdosedag på Eidsvollsplass 31. august. Foto: Jørgen G. Bramness

31. august er Verdens overdosedag (International Overdose Awareness Day).  I Norge har overdosedagen fått tittelen «Minnes de døde – forebygge nye dødsfall».

Ved å markere verdens overdosedag ønsker man å sette fokus på antall overdoser hvert år, hedre de døde og stå sammen med de pårørende. I tillegg ønsker man å spre informasjon om hvordan man kan hindre nye overdosedødsfall.

Det dør i underkant av 300 personer hvert år av overdose i Norge, som er et svært høyt tall også internasjonalt. Søndag 31. august ble Verdens overdosedag markert flere steder i Norge, og i Oslo var det markering på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Tilstede var helseminister Bent Høie og ordfører Fabian Stang, samt at det var appeller fra Thorvald Stoltenberg og Rita Nilsen i Retretten. Leder i foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen var konferansier for arrangementet.

Nalokson nesespray

Som en del av Helse- og omsorgsdepartmentet sin strategi mot overdoser, har Nalokson nesespray som motgift blitt lansert i juni i år. SERAF var til stede med stand på markeringen på Eidsvolls plass for å gi demonstrasjon av Nalokson nesespray og diskutere pågående forskningsprosjekter.

Desiree Madah-Amiri demonstrerer bruken av Nalokson nesespray. Foto: Jørgen G. Bramness

Det var også stands fra Sykepleiere på hjul, Ambulansetjenesten ved Oslo Universitetssykehus som hadde kurs i førstehjelp, og fra Uteseksjonen, Prindsen mottakssenter og ansatte i Overdoseprosjektet.

Ambulansetjenesten viser hvordan man gir førstehjelp på markeringen av Verdens overdosedag i Oslo. Foto: Jørgen G. Bramness

 

Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 2. sep. 2014 15:24 - Sist endret 4. sep. 2014 10:46