Aktuelle saker

Publisert 5. juli 2017 16:50

– I mitt hovedprosjekt for doktorgraden forsøker jeg å utvikle antiarytmisk behandling, som potensielt kan brukes for å behandle pasienter med alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, også kalt arytmier, sier Jonas Skogestad.

Publisert 22. juni 2017 09:57

Styret i UiO:Livsvitenskap har besluttet å støtte den nyetablerte Helseinnovatørskolen ved UiO, NTNU og Karolinska Institutet. Med dette ønsker UiO:Livsvitenskap å bidra til at tiltaket får fotfeste og blir en sterk aktør i UiOs økosystem for innovasjon.

Publisert 29. mai 2017 13:48

Størrelsen på hjerteinfarktet er den viktigste faktoren for hvordan det går med pasientene i etterkant. Ny forskning viser at størrelsen kan reduseres ved bruk av betennelsesdempende medisiner.

Publisert 4. mai 2017 07:46

Cellene som produserer beskyttande antistoff i tarmen, lever i fleire tiår – mest sannsynleg heile livet, og ikkje berre nokre få dagar, som forskarane hittil har trudd.

Medlemmer av fem konvergensmiljø
Publisert 2. mai 2017 16:00

Menneskeskapte miljøgifter, torskens unike immunsystem, fosterutvikling og ny teknologi både til behandling av sykdom og til rensing av miljøgifter. Det er noe av det som skal under lupen i fem nye konvergensmiljø ved Universitetet i Oslo.

Publisert Apr. 20, 2017 4:26 PM

– My goal is to run personalized computer simulations able to predict the effect of the therapy in a given patient, mathematician Alvaro Köhn-Luque says. He is one of the 82 postdoctoral fellows at the Scientia Fellows programme at the faculty.

Publisert 18. apr. 2017 11:35

Master- og doktorgradsstudenter ved UiO kan søke UiO:Livsvitenskap om støtte til praksisplasser på 3–6 måneder i livsvitenskapsindustrien. Søknadsfrist var 1. juni 2017.

Microskop-bilde av bakterien som gir lungebetennelse
Publisert 13. mars 2017 09:03

Resistens fører til at bakterier som i dag er ufarlige kan bli livstruende igjen, slik de var for hundre år siden før Alexander Fleming oppdaget penicillin.

Illustrasjonsbilde av sykepleier og pasient.
Publisert 20. jan. 2017 04:00

Foreningen MAGIC samarbeider med British Medical Journal. Oppdaterte retningslinjer for behandling når raskere ut til helsepersonell.

Foto av Irep Gözen
Publisert 29. des. 2016 15:43

Den nye gruppelederen ved NCMM, er én av svært få i verden som forsker på kunstige celler som er festet til overflater. – Jeg forsøker å forstå det som ikke er drevet av genetiske mekanismer, men mest av materialenes egenskaper, sier Gözen.

Bildet viser statsminister Erna Solberg som snakker med ph.d. studenter og postdoktorer fra Det medisinske fakultet.
Publisert 31. okt. 2016 14:55

– Helseinnovatørskolen vil bidra til at nye ideer kan gro og utvikles raskere blant våre helseforskere, og styrke innovativ tenkning og kultur ved fakultetet, sier prodekan Hilde Nebb.

Publisert 27. okt. 2016 09:56

Christine Henriksen og Hilde K. Brekke tildeles prisen for innovasjon i bachelor- og masterutdanningen for deres kreative og innovative arbeid med utvikling av undervisningstilbudet ved det nyetablerte Senter for klinisk ernæring.

Hjerte og blodceller
Publisert 26. sep. 2016 14:55

3D-printing av menneskevev er ikke lenger Science Fiction, det er fakta. Nasjonalt senter for stamcelleforskning lanserer nå en ny plattform som kan produsere menneskelige nerveceller til forskningsformål.

Publisert 1. juni 2016 11:08

At medikamentet ASA, også kjent som aspirin internasjonalt, har egenskaper som smertestillende og febernedsettende er velkjent. Men medikamentet kan også øke sjansen til å overleve tykktarmskreft.

Publisert 27. mai 2016 13:48

– Kliniske retningslinjer må bygge på et bredt kunnskapsgrunnlag, sier UiO-professorene Eivind Engebretsen og Kristin Heggen.

Fargerik illustrasjon. I midten ser vi en syntetisk DNA-streng med kreftmutasjoner som er plassert inn i en immunstimulerende celle fra en frisk person. Kulene med ulike farger viser immunceller som gjenkjenner mutasjonene og kobler seg på cellen for å bekjempe dem
Publisert 20. mai 2016 11:32

Friske menneskers immunforsvar kan bli sentralt i fremtidens kreftbehandling.

Publisert 18. mai 2016 17:45

Med et hjerte som banker for grunnforskning og med en ambisjon om å flytte kunnskapsgrenser, oppfatter ikke Ludvig M. Sollid seg først og fremst som en innovatør. Det har ikke forhindret han og resten av forskergruppen i SFF CIR fra å komme opp med flere kommersielle idéer som kan gi bedre diagnostikk av cøliaki.

Glassflaske med påskrift NOPSC ved siden av flerfarget stativ med reagensrør.
Publisert 26. apr. 2016 10:38

Kan kunnskap om en sykdom hjelpe oss å finne behandling mot en annen sykdom?

Illustrasjonsbildet viser hvordan blodåren kan tettes av fettansamlinger.
Publisert 18. apr. 2016 16:06

Sammen med en internasjonal forskergruppe har Bente Halvorsen, professor i medisin ved UiO, funnet en ny og effektiv måte å behandle åreforkalkning på. Idéen kom fra uventet hold.

Pål Rongved i Reuters-video
Publisert 11. apr. 2016 16:08

Britiske Reuters har besøkt forskingsgruppa til professor Pål Rongved ved Farmasøytisk institutt og laga ein video om den banebrytande teknologien deira mot antibiotikaresistente bakteriar.