Råd om vaksiner og krav til medisinsk testing for helsestudenter

Studenter på helsefag risikerer å bli utsatt for smitte under studietiden. Du kan også smitte pasienter. Derfor anbefales vaksinering mot hepatitt B. I tillegg må du være klar over når du trenger å teste deg for tuberkulose og MRSA. Du har selv ansvar for å få tatt anbefalt vaksine og få testet deg når det er behov for det.

Hepatitt B-vaksinering i regi av UiO

Hepatitt-B-virus forårsaker akutt leverbetennelse som kan føre til kronisk bærertilstand. Viruset finnes hovedsaklig i blod og kroppsvæsker og smitter blant annet gjennom blodkontakt (stikk fra blodig sprøyte).

Fordi studenter på klinisk ernæring og medisin kan utsettes for smitte under utdanningen, tilbyr Folkehelseinstituttet gratis vaksine.

Hepatitt-B-vaksinen består av tre doser som blir satt med sprøyte. Det skal gå minst én måned mellom første og andre dose, og minst fem måneder mellom andre og tredje dose. Følg informasjonen som gis til nye studenter på ERN1010 og Modul 1 / MED1100 for å ta del i vaksinasjonsprogrammet.

Ikke nødvendig med BCG-vaksine

BCG-vaksinen beskytter mot tuberkulose-smitte. 

Forekomsten av tuberkulose på verdensbasis er høy, mens den i Norge er blant verdens laveste. Lungetuberkulose er i praksis den eneste formen som smitter andre.

Fordi smitten i Norge er lav, blir det ikke gitt rutinemessig BCG-vaksine i Norge gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Unntaket er barn med foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose.

Folkehelseinstituttet har ingen generell anbefaling om at helsefagstudenter bør ta denne vaksinen. Imidlertid kan BCG-vaksinen være aktuell for studenter som drar på utveksling.

Folkehelseinstituttets tuberkulose-vaksine-veileder.

Hvem trenger MRSA-test?

Helsefagstudenter plikter i gitte situasjoner å teste seg for methicillinresistente gule stafylokokker, MRSA.

Studerer du klinisk ernæring eller medisin, plikter du å teste deg for MRSA dersom:

1)  du i løpet av de siste 12 månedene har oppholdt deg i et land utenfor Norden og der har

  • arbeidet som helsearbeider eller vært helsefagstudent
  • vært innlagt på helseinstitusjon eller fått omfattende undersøkelse og behandling i en helsetjeneste

2) du har

  • bodd i samme husstand som MRSA-positiv(e) eller hatt nær kontakt med MRSA-positiv(e) uten å bruke beskyttelsesutstyr
  • fått påvist MRSA tidligere, men ikke senere hatt tre negative kontrollprøver. Om MRSA har blitt påvist i løpet av siste 12 måneder, må du teste deg for MRSA selv om senere kontrollprøver har vært negative
  • kliniske symptom på hud- eller sårinfeksjon, kronisk hudsykdom eller innlagt medisinsk utstyr gjennom hud eller slimhinner, og har oppholdt deg sammenhengende i mer enn seks uker i et land utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene
  • oppholdt deg eller arbeidet ved/på asylmottak, barnehjem, flyktningleir, katastrofeområde eller fengsel i løpet av siste 12 måneder, uavhengig av hvor i verden dette har funnet sted
  • vært utsatt for smitte på andre måter, enten i Norge eller i utlandet, eller det foreligger mistanke om smitte

Du kan lese mer i MRSA-veilederen fra Folkehelseinstituttet.

Når skal du teste deg?

Om det ut fra kriteriene beskrevet over er behov for prøvetaking, plikter du å teste deg for MRSA før du skal ha praksis eller klinisk undervisning på sykehus eller sykehjem. Du må selv ta ansvar for å bli undersøkt.

Svaret må være klart før du kan delta i praksis eller klinisk undervisning.

  • studenter på klinisk ernæring: før praksisstart på ERN1010 (første semester), etter utveksling utenfor Norden (hvis den har foregått på sykehus/sykehjem/helseinstitusjon) og i øvrige situasjoner der testing er påkrevd i henhold til kriteriene beskrevet under 1) og 2). Ved studiestart må alle nye studenter fylle inn egenerklæringsskjema for MRSA og tuberkulose. Det leveres til studieadministrasjonen ved Marielle Veneranda Bjerke. Siste frist er 1. september.
  • studenter på medisin: før oppstart av klinisk undervisning på MED3300, etter utveksling utenfor Norden og i øvrige situasjoner der testing er påkrevd i henhold til kriteriene beskrevet under 1) og 2). Er du MRSA-positiv når du skal ha praksis hos fastlege, vennligst informer legen.

Hvor kan du teste deg?

Alle helsefagstudenter som trenger en MRSA-test, kan gjøre det kostnadsfritt hos SiO helse (drop-in). Det tar inntil en uke å få svar på prøven.

Det er også mulig å teste seg hos fastlegen.

Konsekvenser ved positiv MRSA-prøve

Om du tester positivt, kan du ikke delta i klinisk undervisning eller praksis på sykehus/sykehjem. Du har ansvar for å varsle studieadminstrasjonen på ditt program:

klinisk ernæring: Marielle Veneranda Bjerke

medisin: Cecilie Poulsson Krogh etter utvekslingsopphold utenfor Norden
Anne Westheim øvrige medisinstudenter med positiv test

Du må gjennomgå behandling hos fastlegen, og du må levere tre negative prøver før du kan delta i klinisk undervisning/praksis. En positiv prøve kan føre til at du ikke får normal studieprogresjon, ettersom du ikke kan følge klinisk undervisning/praksis på sykehus/sykehjem. 

Hvem trenger tuberkulose-test?

Alle studenter på klinisk ernæring og medisin må ta stilling til om de trenger tuberkulose-test.

Dersom du i løpet av de tre siste årene før studiestart, eller i løpet av studietiden, oppholder deg i minst tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose, må du gå igjennom en tuberkuloseundersøkelse.

Studenter som kommer fra et land med høy forekomst, som har vært i kontakt med personer som har tuberkulose, eller som selv mistenker at de er smittet, må også gjennomføre tuberkuloseundersøkelse.

Oversikt over land med høy forekomst av tuberkulose.

Forskrift om tuberkulosekontroll.

Hvor kan du teste deg?

Tuberkulinprøving foretas av kommunehelsetjenesten. I Oslo er det helsestasjonene i bydelene eller diagnosestasjonen på Ullevål sykehus som kan kontaktes.

Undersøkelsene består av røntgen thorax, samt en quantiferon-test som først skal tas 8-10 uker etter hjemkomst / mulig eksponering.

Når skal du teste deg?

Alle nye studenter på klinisk ernæring og medisin som faller inn under kriteriene, plikter å teste seg før de skal ut i praksis på første semester. Negativt svar på røntgen thorax må foreligge før praksis.

Ved studiestart må alle nye studenter på klinisk ernæring fylle inn egenerklæringsskjema for MRSA og tuberkulose. Dette skal leveres til studieadministrasjonen ved Marielle Veneranda Bjerke. Siste frist er 1. september.

Det kan også bli behov for undersøkelse i løpet av studietiden, jamfør kriteriene for testing.

Positiv tuberkuloseprøve?

Tester du positivt, kan det påvirke studieprogresjonen din, fordi du ikke kan delta i klinisk undervisning/praksis hos fastlege eller på sykehus/sykehjem.

Du har ansvar for å varsle studieadminstrasjonen på ditt program:

klinisk ernæring: Marielle Veneranda Bjerke

medisin: Anne Westheim

Publisert 31. okt. 2023 12:54 - Sist endret 6. des. 2023 16:43