English version of this page

Retningslinjer for samarbeidsavtale om nærings-ph.d. og offentlig sektor-ph.d.

Opptak til ph.d.-programmet for nærings-ph.d./offentlig sektor ph.d.-kandidater betinger en samarbeidsavtale og tildeling (utbetaling) av midler fra NFR. Søknad om opptak og utarbeidelse av samarbeidsavtale bør skje mest mulig parallelt og koordinert.

Inngåelse av samarbeidsavtale

I forbindelse med søknad til NFR må søker vedlegge en godkjent samarbeidsavtale med fakultetet. Mal til denne finnes på NFRs aktuelle søknadsside. Søker må derfor signere avtalen og vedlegge prosjektbeskrivelsen og sende til godkjenning av fakultetet først. 

Det anbefales så at utarbeidelsen av samarbeidsavtalen fortsetter så snart tildelingen fra NFR er gjort, med utgangspunkt i den relevante avtalemalen. Med malen som utgangspunkt bør de juridiske formalitetene gå greit. Det kan forhandles noe rundt dekning av enkelte kostnader (kontorplass, personalkostnader og fakultet/instituttkostnader), og fakultetet kan ha innsigelser på forslag til veiledere.

Normalt bør samarbeidsavtalen være utferdiget og signert av alle parter før det formelt søkes om opptak på ph.d.-programmet. Samarbeidsavtalen trer ikke i kraft før kandidaten har fått opptaket godkjent.

Se også UiOs informasjon.

Dekning av kostnader

Med basis i anbefalingene gitt i notat fra nasjonal arbeidsgruppe oppnevnt av UHR (Nærings-ph.d.-ordningen: Kostnadsberegning og finansiering av veiledning og opphold ved gradsgivende UH-institusjon, Oslo 2015), anbefales følgende som rettesnor:

  1. Kandidatens lønn og sosiale goder dekkes av firma, i hele perioden, delvis finansiert av NFR.
  2. Øvrige direkte kostnader (f.eks. mobiltelefon, hjemme-internett, reiser, konferanser) dekkes av bedriften, i hele perioden.
  3. Bruk av laboratorier og forskningsinfrastruktur dekkes av firma (leiestedskostnader).
  4. UiO dekker veilederkostnader som del av UiO-tilsatt veileder(e)s undervisnings-/forskningstid. UiO dekker ikke kostnader til ekstern veileder. Veilederkostnader påløper i hele opptaksperioden. (Medfak-normen for hovedveileder er maksimalt 80 timer pr år i 3 år (totalt 240 timer)
  5. Dekning av direkte og indirekte kostnader (overhead) dekkes av bedriften, som evt. søker dette helt eller delvis finansiert av NFR.

De gjeldende årlige satsene for UiO's kostnader finnes i dette dokumentet (pdf). Oppdaterte satser vil sendes til søker etter at intensjonsavtalen er inngått.

Satsene vil variere noe ut fra hvor kandidaten oppholder seg (krav om minst ett år ved hhv bedrift og UiO). Med unntak av kostnader til fysisk arbeidsplass, opponenter og trykking, løper kostnadene i hele opptaksperioden. Kostnader knyttet til fysisk arbeidsplass bør sees i sammenheng med evt. arbeidsplass ved OUS, slik at dette ikke dobbeltfaktureres.

Partene fyller selv inn sine kostnader i busjettet som settes opp i selve samarbeidsavtalen.

Hvis prosjektet trekker ut i tid utover det som er avtaleperioden, skal dekning av indirekte og direkte kostnader i forlengelsesperioden avtales separate.

Spørsmål knyttet til UiOs kostnader kan rettes til forskerutdanning@medisin.uio.no.

Veilederskap

Hovedveileder skal som utgangspunkt være tilsatt ved UiO, enten i full forskerstilling eller i bistilling (normalt professor II). Det kan unntaksvis avtales at hovedveileder kan være tilsatt ved annen institusjon eller i bedriften. Alle veiledere må ha en doktorgrad og ha førstekompetanse, og for å være hovedveileder må man ha vært (med)veileder og ha veiledet minst én kandidat frem til disputas tidligere. Personer som ikke oppfyller kravene til veilederskap, kan gis en mentorrolle. Det oppnevnes kun én hovedveileder - øvrige veiledere er medveiledere.

Ved utvelgelse av hovedveileder må det tas hensyn til

  1. Nødvendig faglig forankring i UiO-fagmiljø
  2. Nødvendig veilederkompetanse i de ulike fasene av prosjekt-/phd-løpet
  3. Veileders tilgjengelighet i lys av hvor kandidaten oppholder seg i de ulike fasene

Det anbefales at prosessen med å finne veiledere og nødvendige avtaler om veilederskap initieres så tidlig som mulig. Rollene må være avklart når det søkes opptak.

Det anbefales også at en veiledningsplan for prosjektet tas inn i prosjektbeskrivelsen.

Etiske retningslinjer

Etiske retningslinjer for veiledningsrelasjoner

Informasjon fra Norges forskningsråd (NFR)

Hvordan levere søknaden

Se over. Når søknaden til NFR er innvilget skal det søkes opp opptak til ph.d.-programmet ved Det medisinske fakultet via Søknadsweb.

Mer informasjon om søknad om opptak. 

Skjemaer

Kontakt oss

Publisert 6. juli 2017 10:41 - Sist endret 28. des. 2023 09:53