Vi forsker på: Muskel og skjelett

Muskel- og skjelettplager er skyld i en stor del av sykefraværet og trygdeutbetalingene i dag. Tilstandene kan være akutte eller kroniske.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De vanligste smertetilstandene i muskel og skjelett er uten kjent årsak eller patologi. Dette gjelder for eksempel flere nakke- og ryggsmerter og fibromyalgi.

Andre muskel- og skjelett-lidelser er degenerative tilstander slik som artrose (slitasjegikt) og osteoporose (benskjørhet), samt revmatologiske betennelsessykdommer som for eksempel leddgikt og Bekhterev. I tillegg er det mange som har smerter i muskel og skjelett som en konsekvens av andre sykdommer, for eksempel hjerneslag, en del metabolske sykdomstilstander og kreft.

Vi har manglende kunnskap om årsak, risiko og hvorfor noen utvikler vedvarende plager og andre ikke. Vi trenger også mer kunnskap om tiltak med forebyggende, behandlende og rehabiliterende hensikter. Forskningen på området går derfor ut på å få kjennskap til årsaks- og risikofaktorer, samt utvikle og evaluere nytte av medikamentelle og ikke-medikamentelle tiltak.

Forskergrupper

Forskningssentre

Publisert 30. mars 2011 23:13 - Sist endret 14. aug. 2018 08:47