Linda Kornstad Nygård

Det å klare seg hjemme lengst mulig er et uttalt mål både i stortingsmeldinger og av brukere selv. For å oppnå dette trenger vi effektive intervensjoner som kan forebygge fysisk forfall og behov for hjelp

portrett

Linda Kornstad Nygård. Foto: Kvernberget foto

Om prosjektet

Prosjektet er en randomisert kontrollert studie, der vi tester effekten av hydrolyserte fiskeproteiner på fysisk funksjon. Målgruppen er eldre brukere av hjemmesykepleie, og det gjøres grundige kartlegginger av ernæring og fysisk funksjon. Fysisk funksjon måles ved hjelp av et testbatteri (SPPB) som undersøker balanse, evne til å reise seg opp og ned av stol, og ganghastighet. Dette er målinger som har stor klinisk signifikans, da lav score kan predikere funksjonsforverrelse og økt hjelpebehov. I tillegg gjøres antropometriske målinger. Kosthold registreres ved kostholdsintervju (MPR) samt spørreskjema som har fokus på sjømat og andre proteinrike matvarer. Deltakerne randomiseres (blindet) til å få hydrolysert marint protein eller placebo i tablettform (12 mnd). Hypotesen er at proteinhydrolysatet vil stimulere muskelproteinsyntesen og dermed forsinke sakropeniutviklingen og forebygge tap av fysisk funksjon.

Prosjektets mål

  • Studere sammenhenger mellom kosthold og fysisk funksjon hos eldre
  • Teste ut effekten av hydrolysert marint protein
  • Studere eldre menneskers forhold til ernæring og behov for ernæringsstøtte

Bakgrunn for prosjektet

Fra tidligere forskning vet vi at protein er viktig for å bevare muskelmasse og muskelstyrke, og at tilskudd av enkelte aminosyrer kan stimulere muskelproteinsyntesen. Dette er ikke tidligere undersøkt blant eldre som allerede er i behov for noe hjelp fra helse- og omsorgstjenesten. 

Prosjektets tittel

Ernæring og sarkopeni hos eldre: En randomisert kontrollert studie som undersøker effekten av hydrolyserte marine proteiner på fysisk funksjonsevne

 

Publisert 21. sep. 2016 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 10:07