Kristin Voie

Å klare å bo hjemme så lenge som mulig, er både en offentlig målsetting, og noe de fleste av oss ønsker. Selv om halvparten av alle norske 80 åringer klarer seg uten hjelp, øker andelen av oss som har behov for helse- og omsorgstjenester etter fylte 90.

Foto: UiT

Prosjektets bakgrunn

Dette er et av to ph.d. prosjekter som kom i stand som følge av et samarbeid mellom en nordnorsk kommune og UiT Norges arktiske universitet. Målet med samarbeidet var å få til et forskningsprosjekt av relevans for de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Tematikken i samarbeidsprosjektet ble valgt som følge av manglende kunnskap om hverdagslivet til eldre personer som bor alene og mottar helse- og omsorgstjenester i hjemmet, og som hjemmetjenesten også anser å leve med skrøpelighet.

Om prosjektet

Dette er et forskningsprosjekt med kvalitativ metode, hvor rundt åtte aleneboende eldre personer i en nordnorsk bykommune skal intervjues tre ganger over et tidsrom på åtte måneder. Det skal også gjennomføres fokusgruppeintervju med personell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Mål

Hovedmålet med prosjektet er økt kunnskap om livssituasjonen til aleneboende eldre personer. Et annet mål med prosjektet er å utforske hvordan helsepersonell i hjemmetjenesten forstår og bruker begrepet skrøpelighet.

Tittel

Gammel. Og skrøpelig? Aleneboende eldre personers erfaringer med hverdagsliv og helsehjelp, og helsepersonells forståelser av skrøpelighet.

Av Kristin Voie
Publisert 23. sep. 2019 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 09:54