
Mette Kalager fra UiO og Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg argumenterer i en ny artikkel i Tidsskrift for Den norske Legeforening i dag for omfattende nytenkning av Norges screeningprogrammer og andre folkehelsetiltak.
Mette Kalager fra UiO og Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg argumenterer i en ny artikkel i Tidsskrift for Den norske Legeforening i dag for omfattende nytenkning av Norges screeningprogrammer og andre folkehelsetiltak.
Professor Michael Bretthauer er første gastroenterolog som har latt seg forminske og teleportere inn i tykktarmen til en pasient for å kunne se polyppene bedre. Det sensasjonelle gjennombruddet fant sted under Felix Burda Award i Berlin i helgen.
NordICC-studiegruppen ved Universitetet i Oslo/Oslo Universitetssykehus og Sørlandet Sykehus er nominert for beste vitenskapelige arbeid av Felix Burda Award 2017 som skal deles ut i en TV-overført galla på Hotel Adlon i Berlin den 14 mai.
I dag publiseres en norsk forskningsartikkel i BMJ som viser at kvinner over 60 år ikke har nytte av tarmkreftscreening med en av metodene som vurderes innført i Norge. Funnene viser at kjønn og alder har betydning når det gjelder effekt av screening.
Forskningsleder og førsteamanuensis Mette Kalager er medforfatter på en forskningsartikkel som denne uken publiseres i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Artikkelen handler om overdiagnostisering av brystkreft, og allerede på første publiseringsdag er artikkelen omtalt i store internasjonale medier.
I høst skal Prioriteringsrådet og Helsedirektoratet behandle spørsmålet om Norge bør ha et nasjonalt screeningprogram for kolorektal kreft. Nå foreligger kunnskapsoppsummeringen som ligger til grunn for disse beslutningene.
Mette Kalager er denne uken portrettert i Tidsskrift for Den norske legeforening. Les om Kalagers oppvekst på Krøderen, hvorfor hun ble kirurg og hvordan det var å komme tilbake fra Harvard med internasjonalt anerkjente forskningsresultater å forsvare.
Morgenbladet har denne uken en større sak om det illegale nettstedet Sci-Hub, der flere millioner forskningsartikler ligger åpent tilgjengelig. Blant disse artiklene fant journalistene en av forskergruppens artikler om EPoS-studien. Les Michael Bretthauers svar til Morgenbladet.
I forbindelse med professor Geir Hoffs 70-årsdag, arrangerer vi et symposium med temaer fra områder der Geir Hoff i mange år har vært ledende ekspert: gastrointestinal endoskopi, tarmkreftscreening og kvalitetsforbedring i helsetjenesten. Symposiumet er gratis og åpent for alle.
Forskergruppen er blant finalistene i konkurransen om å bli Senter for Fremragende Forskning (SFF) 2016. Ved tildeling av SFF starter vi opp NICER, et institutt for kunnskap og forskning innen kreft-screening. Se filmen om NICER!
Hva skal til for at artikkelen din blir publisert i ”en av de store”, og hva gjør du dersom artikkelen blir avvist? På kurs i medisinsk publisering kom de gode rådene rett fra kilden.
Koloskopi-screening for tarmkreft avdekker mer kreft og forstadier til kreft enn sigmoidoskopi, men viser også overraskende store individuelle ferdighets-forskjeller mellom legene.
Pasienter får mindre vondt i magen etter koloskopi ved bruk av enkelt og rimelig tilleggsutstyr. Likevel gjøres det på "gamlemåten" i store deler av verden. Ny artikkel i Annals of Internal Medicine oppfordrer til innføring av ny standard.
Mette Kalager og Michael Bretthauer har i dag en kronikk i forskning.no hvor de peker på noen av de uheldige virkningene ved nye krav om deling av forskningsdata.
Nye retningslinjer for deling av forskningsdata vil få konsekvenser for alle som ønsker å publisere artikler i de mest anerkjente tidsskriftene i verden. Mette Kalager og hennes kollegaer argumenterer for et krediteringssystem for datadeling, for å ivareta forskernes interesser.
Den 18. april ble årets europeiske EPoS-samling gjennomført i Warsawa i Polen. Representanter for EPoS-studien i Polen, Norge, Spania og Nederland møttes for å oppdateres på status, og å dele nye ideer knyttet til prosjektet.
Det ledende tidsskriftet innenfor gastrointestinal endoskopi, «Endoscopy», har i dag publisert den første artikkelen fra EPoS-studien (European Polyp Surveillance Trial).
Tidligere studier har vist at personer med Crohn’s sykdom eller ulcerøs kolitt (inflammatorisk tarmsykdom; IBD) har økt risiko for å få tykktarmskreft, men det har vist seg at dette feltet er utfordrende å studere. Tidsskriftet «Gut» publiserer nå en artikkel som tar for seg disse utfordringene, og hvordan de best kan løses.
Leder av forskningsgruppen klinisk effektforskning, Mette Kalager, er finalist i konkurransen om å etablere et senter for fremragende forskning (SFF).
Michael Bretthauer er tildelt prosjektfinansiering fra FRIPRO Toppforsk 2016. FRIPRO Toppforsk er et spleiselag mellom forskningsinstitusjonene og Forskningsrådet, med mål om å løfte sterke, norske forskningsmiljøer med høy internasjonal rangering.
Intervjuet der Michael Bretthauer forteller om sin første tid i Norge og hvordan han kom i gang med forskningsprosjektene sine finner du i utgave 1/2016 av Tidsskrift for Den norske legeforening:
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Universitetet i Tromsø (UiT) deltar nå i det som beskrives som verdens største forskningsprosjekt innen tarmkreft, EPoS (European Polyp Surveillance Study).
Michael Bretthauer og Erlend Hem er kritisk innstilt mot Universitetets holdning til open access.
Se begrunnelsen og les Uniforums intervju med forskerne.
Henriette C. Jodal og Magnus Løberg fra gruppen Klinisk Effektforskning holdt den 2. november 2015 et innlegg på Den Nasjonale Prostatakreftdagen i Oslo, et arrangement i regi av Prostatakreftforeningen og Den norske prostatakreftstiftelsen.
I anledning Kreftforeningens årlige tildeling av forskningsmidler ble Michael Bretthauer tildelt et forskerstipend på fire år, hvilket tilsvarer en sum på rundt 4 millioner kroner.