De siste årene har vi hatt en debatt omkring fordeler og ulemper ved mammografiscreening. I denne oversiktsartikkelen diskuterer forfatterne fordeler og ulemper i lys av funn fra randomiserte studier og fra observasjonsstudier utført i nyere tid.
Aktuelle saker - Side 5
Denne oversiktsartikkelen presenterer oppfatninger omkring effekten av koloskopi screening, og hvordan man kan optimalisere utførelsen av koloskopier gjennom kvalitetsprogrammer og trening av skopører. Artikkelen er publisert i GUT.
Forskere har i en randomisert studie sammenlignet to koloskopi-teknikker for å se på pasienters opplevelse av smerte.
Resultater fra en ny studie viser at spesifikk trening for ledende skopører forbedrer deres evne til å oppdage adenomer (polypper som kan utvikle seg til kreft) under koloskopi-screening. Studien er publisert i GUT.

Professor Michael Bretthauer har fått pris for å ha utmerket seg som forsker innenfor fagfeltet tarmkreft. 9. desember holdt han forelesning ved The University of Pittsburgh, i forbindelse med tildelingen av «The Sadie Gerson Distinguished Scholar Award».

Forskere har funnet ut at en ny type polypp i tarmen betyr økt risiko for tarmkreft senere i livet, men selve polyppen utvikler seg ikke nødvendigvis til kreftsvulst.

Gjesteforsker Michal Kaminski ved institutt for helse og samfunn mottok den 19. oktober en pris for fremragende forskning i sitt hjemland Polen. Han fikk prisen på grunn av sitt arbeid innen forskning på kolorektal kreft og screening.

Norske forskere har funnet ut at pasienter med polypper i tarmen antagelig blir innkalt til unødvendige kontroller.

En studie med 100.000 deltagere viser at screening med kikkertundersøkelse (sigmoidoskopi) reduserer risikoen for tykktarmskreft med 20 prosent. Resultatene er publisert i JAMA, et av verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrifter.

Stadig nye muligheter for kreftscreening øker faren for overdiagnostikk. I et innlegg i Aftenposten søndag 27. mai setter legene Roksund, Bretthauer og Kalager fokus på de negative effektene av dagens mange screeningmuligheter. Debattinnlegget fokuserer på Aftenpostens oppslag om screening og kreftoverlevelse den siste tiden.

Kalager og medarbeidere kommenterer i BMJ en stor randomisert studie fra Canada som viser at mammografi screening ikke var mer effektiv enn egenundersøkelse av bryst alene med hensyn til å redusere død av sykdommen.
Paraplygruppen Klinisk Effektforskning har fått tildelinger på til sammen 16,5 millioner kr til forskning på tarmkreft.
Lege Kjetil Garborg fikk Sørlandet Sykehus forskningspris 2012

Konsensusbaserte retningslinjer om tidligere neglisjert tarmpolypp hemmer viktig forskning på tarmkreft. Komplikasjonsfare ved fjerning av disse gjør god dokumentasjon nødvendig.

Forskere har funnet ut at dødelighet av tarmkreft reduseres med engangs screeningundersøkelse med tarmkikkert og gjentagende screening for skjult blod i avføring.
PhD kandidater Øyvind Holme og Magnus Løberg har fått tildelt Fullbright stipend for 1-års utenlandsopphold ved Harvard School of Public Health fra sommeren 2013. Begge er opptatt på dr grads progammet ved UiO og tilhører forskningsgruppen for klinisk effektforskning. Veiledere er Michael Bretthauer, Mette Kalager og Geir Hoff.