EVU-kurs: Etiske utfordringer i møte med pasienter og pårørende

Målgruppen for dette kurset er alle som er interessert i eller jobber med etikk i helsetjenesten, medlemmer av kliniske etikk-komiteer og etikkråd og deltakere eller ledere av etikkrefleksjonsgrupper.

tavle med ordene Etikk i helsetjenesten

Kort om kurset

Kursets faglige innhold er klinisk etikk, det vil si etiske utfordringer som oppstår i helsepersonells møte med pasienter og pårørende i hverdagen i helsetjenesten. Kurset har en praktisk orientering og vil i tillegg til teoriformidling bestå av etikkdrøftinger i grupper og i plenum.

NB. Dette kurset er en revidert utgave av det tidligere EVU-kurset Etikk i helsetjenesten, og overlapper i stor grad med dette.

Kurssamlinger høst 2020

Heldagsundervisning over fem dager:

Tirsdag 24. november.

Onsdag 25. november.

Mandag 30. november.

Tirsdag 1. desember.

Onsdag 2. desember.

Sted: Universitetets lokaler.

Hva lærer du?

Etter at kurset er bestått skal du kunne

• beskrive og analysere etiske utfordringer i møte med pasienter og pårørende i helsetjenesten, spesifikt utfordringer knyttet til pasienters selvbestemmelse og beslutningskompetanse, samarbeid med pårørende og møter mellom kulturer, informasjon og taushetsplikt, bruk av tvang, og beslutninger om livsforlengende behandling
  • redegjøre for bestemmelser i helselovgivningen som er sentrale for klinisk etikk
  • beskrive hva empirisk etikk er
  • beskrive prinsipper og metoder for å styrke pasientmedvirkning, særlig gjennom forhåndssamtaler
  • identifisere etiske utfordringer i helsetjenesten og formulere et etisk problem
  • anvende fire sentrale helseetiske prinsipper (respekt for autonomi, velgjørenhet, ikke skade samt rettferdighet) i drøfting av etiske utfordringer i helsetjenesten
  • vurdere en pasients beslutningskompetanse ved hjelp av enkle verktøy

Undervisning

Undervisningen foregår på norsk og vil bestå av forelesninger kombinert med gruppearbeid og praktiske øvelser. Undervisningen foregår sammen med studenter på masteremnet SME4210 - Etiske utfordringer i møte med pasienter og pårørende som tar eksamen og dermed får studiepoeng. Forelesere er fra Senter for medisinsk etikk ved UiO.

Detaljert undervisningsplan (med forbehold om endringer).

Du må være minimum 80 % til stede på opplæringsprogrammet for å få kursbevis, men det er ingen eksamen.

Anbefalt litteratur: Magelssen M, Førde R, Pedersen R, Lillemoen L. (red). (2020) Etikk i helsetjenesten. Gyldendal Akademisk. Kap. 1-3, 5-11, 15-18.

Opptakskrav

Det er ingen opptakskrav. Antall deltakere begrenses til 20. Det er førstemann til mølla som gjelder. Du får en bekreftelse på opptaket etter fristen.

Påmeldingsfrist: 7. august 2020.

Kursavgift på kr 1500,-.

Avmeldinger tett opp til kursstart vil bli fakturert.

Godkjenninger

Kurset vil bli søkt godkjent av følgende organisasjoner:

• Presteforeningen
  • Fagforbundet
  • Norsk ergoterapeutforbund
  • Psykologforeningen
  • Helsesekretærforbundet i Delta
  • Den norske legeforening
  • Sykepleieforbundet

Ønsker du studiepoeng?

Dersom du har en bachelorgrad kan du ta dette kurset som masteremne og få 5 studiepoeng. Eksamen kreves, men kurset blir faktisk litt rimeligere (semesteravgift + kopiavgift). Søk opptak på SME4210 - Etiske utfordringer i møte med pasienter og pårørende.

Publisert 25. mai 2016 11:20 - Sist endret 24. juni 2020 19:29