Introduksjon og formulering av det etiske spørsmålet.
Læringsmål
- Lære hvordan man kan innlede til en refleksjonsgruppe på en god måte
- Lære hvordan man kan hjelpe til å formulere et etisk spørsmål
- Lære hvordan veileder og co-veileder kan samhandle på en god måte
Video
Denne sekvensen handler om hvordan en veileder kan innlede til etikkrefleksjon, og hvordan hjelpe sakseier til å formulere det etiske spørsmålet. Her får dere også en kort introduksjon av trinnene i SME-modellen.
Refleksjonsspørsmål
- Hva tenker dere om innledningen til etikkrefleksjonen?
- Hva tenker dere veileder kunne gjort annerledes?
- Hva gjorde veileder, og hvilken effekt hadde det?
- Hva tenker dere om dialogen mellom veileder og sakseier rundt formulering av det etiske spørsmålet?
- Hva kjennetegner et godt etisk spørsmål, og hvorfor?
Supplerende kommentar (lydfil)
Supplerende kommentar (tekst)
Noen etikkrefleksjonsgrupper har både en veileder og en co-veileder. Co-veileder kan ha en mer eller mindre sentral rolle i veiledningsprosessen. En co-veileder fungerer ofte som en viktig støtte for veileder. Ved at co-veileder tar ansvaret for å notere ned det som kommer fram i refleksjonsprosessen, kan veileder ha sin oppmerksomhet på deltakerne. Ved oppstart bør rollene mellom veileder og co-veileder, samt hvordan de skal samarbeide i løpet av prosessen, gjøres klart, både for hverandre og for gruppen.
Ved oppstart av etikkrefleksjonsgruppe er det også viktig å si noe om rammene for etikkrefleksjonen; *om tidsrammen, tiden man har til rådighet; *om konfidensialitet, *om betydningen av dialog, *om respekt for de som har andre synspunkter, og *om å ikke forsøke å overbevise hverandre.
Veileder kan også minne deltakerne om at selv om man har en sakseier - den som bringer inn en situasjon til å reflektere over - er det viktig at hele gruppa tar ansvar og bidrar aktivt i refleksjonsprosessen. Med andre ord, etikkrefleksjonsgruppe er aldri bare en hjelp for sakseier. Det dreier seg både om å reflektere over det etiske spørsmålet, og det som kommer fram i løpet av prosessen. Både veileder og deltakere bør være forsiktig med å gi råd til sakseier eller de andre deltakerne i gruppen fordi det kan oppleves som skjult kritikk.
Å etterspørre både sakseiers og de andre deltakernes forventninger og mål skaper muligheter for god ledelse av etikkrefleksjonen, og klarhet i hvilken etikkrefleksjon en står foran.