Forskningsdagene 2020 - Hjernen og Bevisstheten

Enda så mye vi vet om hjernen er den vår tids kanskje største uløste mysterium. Hvordan blir de elektriske signalene og kjemiske stoffene oppfattet som opplevelser og bevissthet? Vil vi noen gang forstå det? 

Bildet kan inneholde: lys, vann, elektrisk blå, himmel, mørke.

Hva har bevissthet med hjernen å gjøre?

I bevisstheten din samles alt du hører, ser, tenker og føler. Det gjør at det kjennes ut som noe å være akkurat deg, akkurat nå. Selv om vi vet at denne opplevelsen kommer fra hjernen, har vi fortsatt ikke funnet ut hvordan elektriske og kjemiske signaler i hjernen kan bli til en farge, en smak eller en tanke. Det er mye vi ikke vet om bevissthet.

Hver gang du våkner opp om morgenen blir en hel verden til for deg. For de fleste av oss fremstår denne verdenen som et slags tredimensjonalt rom fylt med farger og lyder, tanker og følelser, objekter og andre mennesker. Denne verdenen, som vi opplever hver dag og som tilsynelatende forsvinner for oss når vi faller i dyp, drømmeløs søvn, er bevisstheten vår. Det har i lang tid vært kjent den på et eller annet vis er relatert til, og muligens også konstruert av, det som foregår inne i hjernene våre. Men akkurat hva bevisstheten har med hjernen å gjøre, det har vi bare så vidt begynt å avdekke.

Mer om hjernen og bevissthet på Medisinbloggen.

Livsvitenskap og bevissthet

For å finne ut mer om hva bevissthet er, hva den gjør og hvordan det kan bli litt enklere å snakke om den, har vi samlet en gruppe forskere med bakgrunn i medisin, psykologi og filosofi. Noe av det vi forsker på er hvordan vi kan måle bevissthet, hvor bevisst man er når man sover eller er i narkose, og hva som egentlig skjer i hjernen når du gjør noe på autopilot.

Her kan du lese om denne forskningsgruppen (på engelsk): Conscious Brain Concepts

Artikler og intervjuer om bevissthet

Her finner du flere interessante saker om bevissthet skrevet av medlemmer i forskergruppen Conscious Brain Concepts:

Om kunstig intelligens og vår egen intelligens, NRK EKKO med professor Johan Frederik Storm.
Om hva bevissthet er og hvorfor man er interessert i det: Apollon.
Rapport fra vitenskapens yttergrense i Morgenbladet
Om sammenhengen mellom bevissthet og oppmerksomhet: Apollon
"På sporet av bevisstheten" i Aftenposten
"Tester bevisstheten i bedøvde hjerner" i forskning.no

Forum for bevissthetsforskning er et tverrfaglig møtepunkt for forskere og andre som er interessert i vitenskapelige tilnærminger til bevissthet. 

Hvordan kan hjernen skape opplevelser for deg?

Bildet kan inneholde: bildetekst, skrift.

Hjernen din er kompleks og vidunderlig. For at du skal oppleve akkurat det du gjør er det et utrolig antall prosesser som foregår i hjernen. Her forklart ved Johan Storm, professor i nevrofysiologi og forsker på hjernens signaler, celler og bevissthet ved Universitetet i Oslo.

Avbildet øverst i saken: Astrocytter

Astrocyttene er en type gliaceller som vi alle har i hjernen. Mye tyder på at astrocyttene er svært viktige for hvor godt vi sover. Dette kan du lese mer om her: Ny kunnskap om søvn.

 

Publisert 24. sep. 2020 10:32 - Sist endret 31. mai 2021 13:56