Mat og drikke er en forutsetning for trivsel og læring. Tidligere levekårsundersøkelser viser at studenter bruker mesteparten av sine penger på mat og drikke. Men matvalgene som studentene tar er ikke alltid de sunneste, og mye av maten kastes. Da blir det fort dyrt.
Christine Henriksen forsker på ernæring til barn og unge og underviser studenter på 5-årig master i klinisk ernæring.
Her gir hun deg tips på sunn mat som du kan lage på et studentbudsjett.
4 uker på 2000 kroner.
Med et studentbudsjett på under 2000 kroner i måneden kan du lage mye sunn mat.
Slik gjør du.
• Lag en ukesmeny
• Kjøp inn basisvarer
• Kjøp inn ferskvarer en gang i uken
Spis sunt og spar penger
Prinsipper for menyforslaget er at det skal være sunt og du skal bruke under 2000 kroner i måneden.
Sunt kosthold kan oppsummeres i fire enkle regler
Spis:
• Regelmessig
• Råvarer som er lite bearbeidet
• Passe mye
• Mest plantebasert
Sunn mat er 2 dager med fisk, 2-3 dager med vegetarmat og 2-3 dager med kjøtt.
Og en porsjon kan lett bli til to middager, sier Christine Henriksen som også råder deg til å spise sammen med noen av og til.
Menyforslag
I bildekarusellen under finner du menyforslag med oppskrifter. Bla deg framover med pilene på sidene midt på bildene.
Oppskriftene er hentet fra Christines egne oppskrifter, matprat.no, trinesmatblogg.no og veganmisjonen.com
Se også Mathjelpen.no, kliniske ernæringsstudenters egen blogg, for flere oppskrifter og ernæringstips.