Undersøkelse av kosthold blant barn på 12 måneder

Nå er vi i gang med Spedkost 3, en nasjonal kartlegging av kostholdet til barn på 6 og 12 måneder. En slik kartlegging gir oss nyttig oppdatert kunnskap om kostholdet til norske spedbarn.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Spedbarnstiden er preget av rask vekst og utvikling og et godt kosthold i denne perioden kan være av stor betydning for helsen senere i livet.

Spedkost 3

Spedkost 3 er en nasjonal kartlegging av kostholdet til barn på 6 og 12 måneder. I september i fjor ble et utvalg på 3000 foreldre og barn invitert til å delta i kartleggingen av kostholdet blant barn på 6 måneder. I disse dager inviteres de samme foreldrene til å svare på et spørreskjema om kostholdet til barnet som nå er blitt 12 måneder gammelt.

Spedkost-undersøkelsene har blitt gjennomført to ganger tidligere, første gang i 1998/1999 og andre gang i 2006 og 2007.

Spedkost 3 skal gi oppdatert kunnskap om kostholdet til norske spedbarn, noe som er viktig for alle som arbeider med det forebyggende og helsefremmende arbeidet blant spedbarn i Norge.

– I 2007 var tolv måneder gamle barns inntak av tilsatt sukker betraktelig redusert, og kostholdet i stor grad i tråd med retningslinjene for spedbarnsernæring. Siden den tid har det kommet nye retningslinjer, og vi er spente på hvordan spedbarnas kosthold ser ut i dag, sier prosjektkoordinator Nicolai Lund-Blix ved avdeling for kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet.

Hvorfor er deltakelse viktig?

– For at resultatene fra undersøkelsen skal bli representative, er vi avhengige av at så mange som mulig av de 3000 som er trukket ut til å delta stiller opp i undersøkelsen. Jo flere som deltar, jo mer pålitelige blir resultatene, sier Nicolai Lund-Blix.

Disse blide fjesene møter foreldrene og barna som deltar i undersøkelsen. Fv. Anne Lene Kristiansen og Jannicke Borch Myhre. Foto: Lothe, UiO

– I kartleggingen av kostholdet blant barn på 6 måneder deltok over 70% av de inviterte, noe vi er svært takknemlige for. Vi håper derfor på liike god oppslutning denne gangen, sier prosjekteder Anne Lene Kristiansen. Sammen med sin kollega Jannicke Borch Myhre ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, står for gjennomføringen av undersøkelsen i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Spedkost 3 inngår som en del av systemet for overvåking av kostholdet i den norske befolkningen.

Kom i kontakt med Spedkost 3

Spørsmål om Spedkost 3 kan rettes til Universitetet i Oslo, Avdeling for ernæringsvitenskap på e-post spedkoststudien@medisin.uio.no  eller på telefon 90 29 16 96.

Av Folkehelseinstituttet og Silje M. Kile Rosseland
Publisert 22. mars 2019 14:55 - Sist endret 22. mars 2019 14:55