Åpen dag ga full pott for utdanning i medisin og helsefag

Åpen dag er godt besøkt av elever fra videregående skole. I år stilte MED-fakultetet sterkt med studenter, undervisere og forskere. Alle klare til å rekruttere flere studenter til våre studieprogram.

studenter på rekke som smiler

Lisa Charlotte Mahle Thygesen, Silje-Marie Jensen, Eli Sollerud, Synne Kollstad, Martine Ingebrigtsen, Rakel Brekke, Kamilla Krichner fra klinisk ernæring og Mathjelpen på UiO. Foto: Marielle Veneranda Bjerke. Se flere bilder fra dagen nederst i saken.

Hele Blindern var preget av årets storinnrykk av gutter og jenter fra vidergående skoler. Med 2668 påmeldte elever og rådgivere kokte det til tider i vestibylen på George Sverdrups Hus (GSH).

Her møtte studenter, studiekonsulenter og MED-studieinfo ungdom med svar på spørsmål om opptakskrav, studieinnhold og studiehverdag for utdanning innen medisin, klinisk ernæring og bachelor i helseledelse og helseøkonomi.

IMB stilte mannsterke opp. I tillegg til Lene Frost Andersen og Christine Henriksen var også  representanter fra Mathjelpen på stand.

Bærekraftig kosthold - hva slags mat spiser vi i fremtiden?

Lene Frost Andersen fikk etterhvert ganske godt besøk i UiOs største auditorium og tok elevene med på en innføring i bærekraftig kosthold. Elevene fikk vite hvilket miljøavtrykk maten vår gir: Hvordan maten dyrkes, hvordan den blir behandlet og transportert, samt en innføring i de etiske dilemmaene. Til slutt fikk de en kort innføring i mattrygghet og matsikkerhet.

Hva er viktig for bærekraftig kosthold

dame med briller smiler
Lene Frost. Foto UiO
  • Spis opp maten din!
    Vi må redusere matsvinnet. Særlig kaster vi altfor mye tørt brød
  • Ikke spis for mye!
  • Spis mer grønnsaker, frukt og grove kornprodukter
  • Spis mindre kjøtt

Og så må vi gjøre de bærekraftige og sunne valgene til de enkleste valgene.

Informasjonsmøte om klinisk ernæring

Undervisningsrom 1 på biblioteket var fylt nesten til siste stol. Inger Ottestad holdt en innføring i hva studiet i klinisk ernæringsfysiologi handler om. Hun snakket om hvordan kosthold påvirker helsen, og om hvordan sykdommer kan forebygges og behandles med kosthold. Både diabetes og hjerte-kar-sykdommer ble presentert kort, med en liten smakebit av hvordan en klinisk ernæringsfysiolog (Kef) kan jobbe. Rollen til en Kef i kreftbehandling ble også kort berørt. Elevene fikk også se muligheter til videre jobb etter studiene, både i sykehus og utenfor.

En ny generasjon av vaksiner

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hår, øyenbryn, hake.
Gunnveig Grødeland. Foto UiO

De mest dedikerte elevene fikk en av dagens mest aktuelle forelesninger fra vaksineforsker Gunnveig Grødeland. Hun er også en av initativtagerne bak Vaksinebloggen.no

Hun forklarte fakta om koronaviruset: Om hvordan koronaviruset kunne oppstå, og hvordan de første menneskene trolig ble smittet. Og hun tok også elevene med inn i strukturen til koronaviruset og viste hvordan hun studerer oppbygningen for å finne nye vaksiner. Meslinger er sykdommen med størst smittefare. Et godt eksempel på hvorfor det er viktig å følge vaksinasjonsprogrammet.

Elevene fikk også en innføring i hvordan smitten sprer seg. Og særlig hvorfor håndvask er en av de mest effektive tiltakene vi kan gjennomføre.

Til slutt fikk elevene bli med gjennom hva som skal til for å utvikle en vaksine, og hvordan Grødeland og hennes gruppe jobber for å forberede oss på ukjente virus som kan komme i neste pandemi. Flere stilte gode spørsmål om vaksiner, smittefarer og muterte varianter av koronaviruset.

Bachelor i helseledelse på Rådgiverdagen

Bildet kan inneholde: person, panne, hake.
Frode Veggeland. Foto UiO

Rådgiverdagen foregår på åpen dag hver år og er forelesninger for alle rådgivere på videregående skole. I år presenterte Frode Veggeland bacehelor i helseledelse og helseøkonomi. En fin måte å vise frem innholdet i studiet til mange som ikke kjenner så godt til denne studiemuligheten fra før. Lederutdanningen er for de som ønsker å satse på en karriere innen helsesektoren. Her fikk rådgiverene vite hvordan elevene kan bygge på med en master og hvilke jobber som kan være aktuelle.

Det er stor interesse for å studere helsefag noe som også viste seg i en fullsatt  på miniforelesningen hvor Frode Veggeland viste innholdet i studieprogrammet og hvilke helseutfordringer studentene kan bidra til å løse.

Student Steffen Alvestad Falkevik viste til utveksling til Berkely university og aktuelle studentforeninger. I tillegg til et godt studiemiljø viste tidligere student Christoffer Tærud hvordan han gikk fra en bachelor til praktisk internship og nå jobber som helseøkonomisk rådgiver i privat sektor.

Medisin dagens høydepunkt for mange

Bildet kan inneholde: publikum, bord, begivenhet, publikum, auditorium.
Oline Sæther. Foto UiO

Dagens høydepunkt for mange var informasjonsmøtet med medisinstudent Oline Sæther. Auditoriet 1 på GHS var fylt nesten helt opp. Nysgjerrige gutter og jenter fikk stille spørsmål om både studiehverdag og studiemiljø. Oline ga glimt bak kullissene til medisinstudiet samtidig som hun poengeterte hvor liten forskjell det er mellom å velge våropptak i motsetning til høstopptak.

Oline fortalte om to ting du lærer samtidig når du studerer medisin: Du lærer vitenskapen bak biologi, teknologi og sosiologi innen medisin godt. Samtidig gir det deg muligheten til å hjelpe folk fordi du lærer kommunikasjon, psykologi og motiverende intervju slik at du kan hjelpe pasienter til å gjøre endringer for sin helse.

Samtidig er det viktig å gjøre noe annet ved siden av medisinstudiet, la hun til. Alle de forskjellige studentorganisasjonene gir mulighet til det!

Medisin er et bredt fag med mye undervisning, variert studiehverdag og sosialt miljø hvor universitetssykehusene som Ahus, Aker, OUS blir ditt andre hjem. Ved UiO har alle medisinstudentene et felles mål - å bli gode leger.

bilder åpen dag
Publisert 6. mars 2020 15:04 - Sist endret 7. mars 2020 14:06