English version of this page

Helsetjenesteforskningen, Ahus (HØKH)

Helsetjenesteforskning er et bredt sammensatt anvendt forskningsfelt hvor vi med ulike metoder forsker på helsetjenesten.

Vi forsker blant annet på ressursanvendelse og rammevilkår, pasientforløp og samhandling, beslutningsfatning, kvalitet, pasientsikkerhet og brukermedvirkning.

Forskningsprosjektene spenner fra store registerstudier til studier hvor data samles i klinikken og studier basert på intervjuer og fokusgrupper.

Problemstillingene omhandler tiltak på tvers av forvaltningsnivå og studier som gjelder pasienter med store og sammensatte behov. 

Om forskningen

Det teoretiske grunnlaget og den metodiske tilnærmingen som er valgt i de ulike studiene er bestemt av hvilket problem som skal belyses og hvilket forskningsspørsmål som stilles.

Såfremt temaet er forskbart, prioriterer vi områder der kunnskapsgrunnlaget om resultater i praktisk virkelighet er beskjedent. Dette perspektivet gjør det nødvendig å utvikle forskningsmetoder som integrerer kvalitative og kvantitative tilnærminger.

Om gruppen

Den samlede fagbakgrunnen i HØKH inkluderer psykologi, samfunnsmedisin, allmennmedisin, nevrologi, indremedisin, fysioterapi, kiropraktikk, sykepleie, epidemiologi, sosiologi, sosialantropologi, kjønnsteori, statsvitenskap, samfunnsøkonomi, statistikk, matematikk, informatikk og informasjonsteknologi.

I tillegg til å drive egen forskning yter HØKHs forskere statistikk- og metodestøtte og arrangerer kurs og seminarer til forskere på Ahus.

Prosjekter og publikasjoner

Forskningsprosjektene i HØKH spenner fra store registerstudier basert på nasjonale datakilder til studier hvor data samles i klinikken og til kvalitativt innrettede studier basert på intervjuer, fokusgrupper eller deltakende observasjon.

Noen av prosjektene består av mange delstudier og involverer flere ph.d.- og postdoktorstillinger, mens andre er mindre studier som involverer enkeltforskere.

I høyre kolonne finner du en kort beskrivelse av prosjektene/studiene som er forankret i avdelingen.

En liste over publiserte artikler i 2022 finner du i vår årsrapport.  

Samarbeid

Forskerne i HØKH har tette samarbeidsrelasjoner, nasjonalt og internasjonalt, til helsetjenesteforskningsmiljøer som komplementerer de områdene vi dekker i vår forskning.

Spesielt viktig er samarbeid innenfor tematikk og forskningsmetodikk som komplementerer de områdene vi selv dekker i vår forskning. For pågående samarbeid se detaljert beskrivelse av våre prosjekter.

Brukerpanel

HØKH har et fast Brukerpanel som møter forskergruppen tre ganger i året.
Vi involverer Brukerpanelet i ulike faser av forskningsprosessen, alt fra diskusjoner om pasientutvalg og etiske spørsmål, til utprøving av spørreskjemaer, og diskusjon og tolkning av resultater.

Kunnskapsoverføring til praksis og politikk er sentralt i helsetjenesteforskning, og vi involverer Brukerpanelet i diskusjoner om kunnskapsdeling og spredning av resultater.

Nasjonale nettverk

HØKH har siden 2013 vært koordinator for Nasjonalt nettverk for helsetjenesteforskning.
Dette er et nettverk forankret gjennom prosesser i Nasjonal samarbeidsgruppe for helseforskning (NSG) og de regionale samarbeidsorganene.

Finansiering

I 2022 utgjorde forskergruppens budsjett i underkant av 30 millioner kroner, hvorav ekstern finansiering utgjorde omtrent halvparten.

Det er Forskningsrådet som gjennom årene har utgjort den viktigste eksterne finansieringskilden. I 2022 mottok vi 9,1 millioner kroner via bevilgninger derfra, mens vi mottok 3,6 millioner fra Helse Sør-Øst.

Publisert 20. aug. 2012 09:54 - Sist endret 4. apr. 2024 12:24

Kontakt

Gruppeleder

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere