Stromaheterogenitet og behandingsinduserte forandringer
Omtrent en tredjedel av alle pasienter som diagnostiseres med bukspyttkjertelkreft har såkalt lokalavansert sykdom, dvs at svulsten ikke har utviklet fjernspredning men at den likevel er så stor med innvekst i naboorganer at den ikke kan fjernes kirurgisk.
I denne situasjonen er palliativ behandling eneste behandlingsvalg, og pasientoverlevelsen vil da vær vesentlig kortere enn for pasienter som kan opereres.
Om prosjektet
NorPACT-2 er en ny klinisk studie som tar sikte på å forbedre prognosen for disse pasientene ved å behandle med kjemoterapi for å få svulsten til å skrumpe slik at den deretter kan fjernes ved etterfølgende operasjon.
Prosjektet tar sikte på å karakterisere stroma rundt behandlingsresistente kreftceller, og sammenligne det med stroma i svulster som viser subtotal eller total tumorregresjon under kjemoterapi, med utgangspunkt i funn fra in vitro-studiene (kfr. Prosjekt 1) og rapporter i litteraturen: utbredelse og celletetthet i stroma, fibertetthet og –anordning, tilstedeværelse av ECM-komponenter (kollagener, fibronektin og hyaluronsyre), integriner og andre tumor- og stromarelaterte proteiner. Analysene vil bli gjort i svulstvev i operasjonspreparater fra pasienter som er inkludert i NorPACT-2 studien.
Prosjektet er del av et trepart-samarbeidsprosjekt som inkluderer den kliniske studien NorPACT-2.
Samarbeidspartnere
- Knut Jørgen Labori, Oslo Universitetssykehus, Norge
- Elin Kure, Oslo Universitetssykehus, Norge
- Matthias Löhr, CLINTEC, Karolinska Institutet, Sverige
Finansieringskilde
- Helse Sør-Øst (HSØ), prosjekt nr. 40046
Studieperiode
- 2018 - 2021
Kontakt