Ny veileder om selvmordsomtale i mediene

Nå kommer en ny veileder som oppfordrer journalister til å være mer åpne, men fortsatt varsomme. 

Bildet kan inneholde: begivenhet, akademisk konferanse, konvensjon, nyhetskonferanse, offentlig tale.

Presentasjon og diskusjon om ny veileder på Redaktørforeningens høstmøte 7. november 2019 i Tromsø. Foto: Eira Lie Jor, Medier24

- Vår oppgave i pressen er å fortelle om det som skjer i samfunnet. Når det gjelder selvmord, har vi sagt mest mulig mellom linjene. Det har vært litt diffust og mystisk. Jeg mener vi i størst mulig grad bør unngå slike omskrivninger, sier Reidun K. Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening i et intervju med Aftenposten.

Se sak i Journalisten

Her finner du opptak fra Redaktørforeningens høstmøte og debatten om selvmordsomtale i mediene

Medieomtale av selvmord er et omdiskutert tema etter NRK-serien Trigger Warning, som handler om ungdom som deler tanker om selvmord og selvskading på Instagram.

Det er fortsatt ikke tvil blant forskerne om at det finnes smitteeffekter, sier professor Lars Mehlum til Aftenposten: - Det er all grunn til opprettholde varsomhet når det gjelder omtale av spesifikke selvmordsmetoder, å omtale selvmord som en løsning eller på en sensasjonspreget og romantiserende måte som kan føre til overidentifisering. Han presiserer at temaet ikke må ties ihjel, og at selvmord fortjener aktiv og kritisk omtale. 

Hele saken i Aftenposten (for abonnenter)

Les saken i Medier24 (for abonnenter)

Veilederen for selvmordsomtale er primært ment for redaktører og journalister, men rådene kan overføres til annen publisistisk virksomhet, for eksempel på på sosiale medier. Målet er veiledning og deling av etablert kunnskap om konstruktiv og forebyggende medieomtale.

Publisert 25. des. 2019 22:15 - Sist endret 25. feb. 2020 16:22