Verdensdagen for selvmordsforebygging

Jeg ser- jeg lytter - jeg bryr meg! Det er Verdensdagen for selvmordsforebygging - World Suicide Prevention Day.

Nærmere 800 000 mennesker dør i selvmord hvert år på verdensbasis. For hvert selvmord er det mer enn 20 selvmordsforsøk.

Bildet kan inneholde: finger, hånd, tekst, hud, font.

Verdensdagen for selvmordsforebygging markeres 10. september hvert år.

Omkring 600 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år, altfor mange unge og flest menn. Selvmord og selvmordsforsøk påvirker familier, venner, kolleger og samfunn.

Men selvmord kan forebygges!

Les mer på WHOs nettsider

NY PODKAST

Unge LEVE​ har lagd podkast! Årlig opplever rundt 6000 mennesker i Norge at noen nære dør ved egen vilje. I denne podkasten møter du pårørende, overlevere og støttespillere. 

Unge LEVE ønsker å støtte selvmordsetterlatte, bidra til åpenhet i samfunnet og hjelpe de som sliter med selvmordstanker. 

Podkasten er tenkt for etterlatte, fagpersoner, skolen, arbeidsplassen og de i risikosonen - nå tilgjengelig på Spotify og iTunes.

Oversikt over alle arrangementer

Verdensdagen på sosiale medier

Tenn et lys 10. september kl. 20.00

IASP oppfordrer samtlige deltakende nasjoner om å lansere en lystenningskampanje på Facebook, 10. september. LEVE følger oppfordringen med en lystenningskampanje på Facebook: «Tenn et lys ved et vindu i kveld kl. 20.00». 

#mittlys

Kampanjen #mittlys på Instagram ble etablert av Unge LEVE og LEVE i 2017. Her ble etterlatte og berørte ved selvmord oppfordret til å ta bilde av lyset de tente for den de savner, og dele det på sosiale medier med #mittlys. Resultatet ble overveldende, med flere hundre bidrag fra hele landet som både ble delt på sosiale medier og sendt som e-post til LEVEs sekretariat. Nesten 1000 mennesker delte videoen som ble laget i forbindelse med kampanjen. Den ble sett av nesten 200 000 mennesker. Bli med på #mittlys ved årets Verdensdagsmarkering.


Verdensdagen for selvmordsforebygging arrangeres 10. september hvert år og samler kreftene om selvmordsforebygging. Dagen skal sette fokus på selvmord som et samfunnsproblem.

I Norge koordineres Verdensdagen for selvmordsforebygging av LEVE, med lokale arrangementer over hele landet.

World Suicide Prevention Day er stiftet av IASP (International Association for Suicide Prevention) og støttet av Verdens helseorganisasjon (WHO). 

Emneord: Verdensdagen for selvmordsforebygging, World Suicide Prevention Day
Publisert 10. sep. 2019 11:28 - Sist endret 17. sep. 2019 11:50