Lars Mehlum: - Nå trenger vi en faglig møteplass. Det blir denne konferansen

Om under én måned arrangeres 11. nasjonale konferanse om selvmordsforskning og -forebygging. Pandemien gjør konferansen ekstra aktuell, mener senterleder Lars Mehlum ved NSSF.

Bildet kan inneholde: stemning, anlegg, blad, naturlige omgivelser, flash-fotografering.

Lars Mehlum er professor i psykiatri og senterleder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF). Den 19. og 20. mai arrangerer senteret 11. nasjonale konferanse om selvmordsforskning og -forebygging (online).

– Mange bekymrer seg for at pandemien kan føre til økt psykisk uhelse og risiko for selvmord, særlig blant barn og unge. Jeg tror denne konferansen om selvmordsforebygging er en faglig møteplass som vi trenger akkurat nå, sier Mehlum.

Konferansen vil være digital, og det endelige programmet er nå klart. Blant innlederne er David Gunnell, lege og professor ved University of Bristol i England. Med mer enn 500 publiserte arbeider er han trolig den epidemiologen som har bredest og lengst erfaring med selvmordsforskning internasjonalt.

Gunnell har ledet an i det internasjonale arbeidet for å begrense de psykososiale skadevirkningene av covid-19-pandemien. På konferansen vil han snakke om hva vi har lært om selvmordsforebygging etter at pandemien brøt ut.Et annet viktig tema er menn, som er overrepresenterte i selvmordsstatistikken men sjeldnere oppsøker hjelp enn kvinner. Psykisk uhelse blant barn og unge vil også bli diskutert, og det samme gjelder psykisk uhelse blant innvandrere. Psykiatriprofessor Jørgen G. Bramness vil spørre hvordan hjelpeapparatet bør tenke i møte med rusavhengige.

Se hele programmet her

Bildet kan inneholde: verden, skrift, linje, parallell, rekreasjon.

– Mange tenker kanskje innerst inne at selvmord er noe vi må leve med. At det alltid vil skje. Men ser vi tilbake på vår moderne historie er det mange liknende samfunnsproblemer vi langt på vei har løst. Så la oss tenke at dette kan vi forhindre, sier Lars Mehlum.

Av Silje Pileberg
Publisert 20. apr. 2021 16:37 - Sist endret 2. aug. 2021 09:25