Ny veileder om selvmord

Nå kommer en ny veileder for pressen som oppfordrer journalister til å være åpne, men fortsatt varsomme.

- Vår oppgave i pressen er å fortelle om det som skjer i samfunnet. Når det gjelder selvmord, har vi sagt mest mulig mellom linjene. Det har vært litt diffust og mystisk. Jeg mener vi i størst mulig grad bør unngå slike omskrivninger, sier Reidun K. Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening til Aftenposten. 

Bildet kan inneholde: begivenhet, akademisk konferanse, konvensjon, nyhetskonferanse, offentlig tale.

NRs veileder om selvmordsomtale ble presentert på høstmøtet i Tromsø 7. november, med  debatt om selvmordsomtale. F.v. møteleder Nona Einem, ass. generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø, professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Lars Mehlum, redaktør for Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, Frank Gander og nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække. Foto: Eira Lie Jor, Medier24.

Her finner du veilederen: https://www.nored.no/…/Rapporter-o…/Slik-omtaler-du-selvmord

Her finner du opptak fra Redaktørforeningens høstmøte og debatten om selvmordsomtale i mediene

Det er fortsatt ikke tvil blant forskerne om at det finnes smitteeffekter, sier professor Lars Mehlum til Aftenposten: - Det er all grunn til opprettholde varsomhet når det gjelder omtale av spesifikke selvmordsmetoder, å omtale selvmord som en løsning eller på en sensasjonspreget og romantiserende måte som kan føre til overidentifisering.

Han presiserer at temaet ikke må ties ihjel, og at selvmord fortjener aktiv og kritisk omtale.

 

Publisert 11. des. 2019 09:19 - Sist endret 11. des. 2019 10:48