Slik snakker du med en med en som går med selvmordstanker

– Mange som er i en krise vet ikke hvor de skal henvende seg eller de er så slått ut at de ikke er i stand til å hjelpe seg selv. Da er det viktig at de som er i nærheten tar et initiativ og snakker med vedkommende. Hvis det kreves, må vi ta en aktiv styring, sier psykiater Lars Mehlum som leder Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

Initiativet kan bety forskjellen på liv og død, mener Mehlum.

Les dagens VG om hva vi bør gjøre når vi tror noen vi kjenner sliter og se spørsmål vi kan stille, intervju med Lars Mehlum, Kristin Bergersen (Mental Helse), May Vathne (OsloMet) og Terese Grøm (LEVE)

Bildet kan inneholde: blomstarrangering, bouquet, blomsterdesign, blomst, blomster~~pos=trunc.

– Det er ikke farlig å spørre noen om hvordan de føler seg. Det dreier seg om psykisk førstehjelp. Dersom man oppfatter den andre personen som i selvmordsfare er det i neste omgang viktig å oppsøke legevakt eller annen akuttmedisinsk tjeneste, sier han.

Mehlum understreker at det finnes grenser for hvor langt man som privatperson kan gå overfor et annet menneske i en sårbar situasjon. - Jeg mener ikke at vanlige mennesker skal opptre som 911-helter, men med en aktiv og spørrende holdning er mye vunnet, sier han.

 

Publisert 12. jan. 2020 01:07 - Sist endret 12. jan. 2020 01:07