Tilknytningsbasert familiebehandling av ungdommer med depresjon - en randomisert kontrollert studie
I dette prosjektet undersøkes effekten av Tilknytningsbasert familiebehandling (ABFT) for ungdommer med depresjon.
Prosjektledere
Marianne Villabø (Ahus) og Lars Mehlum
Prosjektmedarbeidere: Luxsiya Srii Waraan (Ahus), Nikolai Olavi Czaikowski (UiO).
Bakgrunn
Depresjon er den hyppigste grunnen til at ungdom (13-17 år) henvises til spesialisthelsetjenesten. Familiefaktorer spiller en viktig rolle i utvikling, opprettholdelse og tilbakefall av depresjon. Det er behov for utvikling av kunnskapsbaserte intervensjoner mmot depresjon tilpasset norske forhold som effektivt kan hjelp ungdommer og deres familier med å redusere faktorer som utløser og opprettholder depresjonssymptomer.
Mål
Hovedstudien tester behandlingseffekten av familiebehandling for ungdom med moderat-til-alvorlig depresjon ved hjelp av såkalt Tilknytningsbasert familieterapi ved å sammenligne den med behandlingen som vanligvis gis på poliklinikkene. I en delstudie fokuserer vi også spesifikt på selvmordstanker og negative livshendelser.
Status
Prosjektet er i en analyse- og publiseringsfase. To artikler er innsendt og prosjektets stipendiat (Waraan) regner med å innlevere avhandlingen i 2020.
Finansiering
Helse Sør-Øst RHF
Samarbeid
Studien utføres i et samarbeid med terapiutvikler for Tilknytningsbasert familieterapi, Guy Diamond (University of Pennsylvania, Philadelphia, USA).