Naltreksonimplantat reduserer heroinbruk etter institusjonsbehandling

En undersøkelse ved Senter for Rus- og Avhengighetsforskning(SERAF), Universitetet i Oslo har vist at innopererte kapsler med virkestoffet naltrekson kan redusere heroinbruk hos heroinavhengige som har gjennomført døgnbehandling.

I studien ble 56 heroinavhengige som ønsket å bli heroinfrie uten bruk av metadon eller subutex(R) rekruttert fra kort- og langtidsinstitusjoner i Helse Sør-Øst.

Etter en åpen, tilfeldig fordeling fikk halvparten innoperert oppløselige kapsler med virkestoffet som blokkerer helt for heroin og andre morfinstoffer i 5-6 måneder.

Alle deltagerne beholdt sin vanlige oppfølging i behandslingsapparatet mens forsøket pågikk. Forsøket var godkjent av REK, NSD, og SLV og finansiert via bevilgninger fra Helse Sør-Øst og Norges Forskningsråd via SERAF.

Etter 6 måneder hadde over dobbelt så mange i naltreksongruppen som i kontrollgruppen klart å la være å bruke heroin, og naltreksonpasientenes heroinbruk var mer enn halvert sammenlignet med før de kom i behandling. I kontrollgruppen falt flertallet tilbake til daglig heroinbruk. Deltakerne anga tilfredsheten med kapslene som god (85 på en skala fra 0-100).

Dette er første gang på verdensbasis det er vist at kapsler med naltrekson kan hjelpe en gruppe heroinavhengige med å klare seg uten heroin etter utskriving fra institusjon.

Referanse:

Kunoe, N., Lobmaier, P., Hegstad, S., Kristensen, Ø., Vederhus, J., Hjerkinn, B., Gossop, M., Waal, H., 2009. Naltrexone implants after inpatient treatment for opioid dependence: randomised controlled trial. British Journal of Psychiatry. 194(6): 541-6.
 

Publisert 30. mai 2009 00:00 - Sist endret 7. mai 2015 14:05