
Håpet er økt livskvalitet for pasienter med Alzheimers sykdom gjennom bedre medikamentell behandling.
Håpet er økt livskvalitet for pasienter med Alzheimers sykdom gjennom bedre medikamentell behandling.
Jon Magnus Haga er tildelt Hans Majestet Kongens gullmedalje for sin avhandling om oppfølgning av foreldrenes behov for hjelp etter Utøyatragedien.
En samlet komité fremhever Bogens bidrag til medisinsk vaksineforskning som svært viktig for medisinsk virksomhet og forskningsbasert innovasjon ved UiO.
Andreassen får prisen for å ha bidratt til å avdekke den komplekse genetiske arkitekturen bak psykiske lidelser og for viktige bidrag til forskningen på mental helse i Norge.
Nytt senter for forskningsbasert innovasjon skal bruke kunstig intelligens og store datasett for å gi bedre helsetjenester for hjertesyke pasienter.
I dag har 11 biologiske og medisinske forskningsmiljøer startet BioMedData, et prosjektsamarbeid for at norske forskere enklere skal kunne dele forskningsdata.
Hvorfor kan ikke personer med blodtype A gi blod til personer med blodtype B? Og når det finnes universalgivere, hvorfor trenger vi de andre blodtypene?
Gunnveig Grødeland jobber med vaksiner som kan tilpasses nye influensavirus i rekordfart. Nå vil hun knekke koden til koronavirusene.
Tverrfaglig prosjektgruppe med klinikere og virologer skal finne ut hvorfor Covid-19 infeksjonen rammer oss så forskjellig.
Noen finner muligheter selv i krisetider. Professor Pål Gulbrandsen har startet opp digital mentorordning for medisinstudentene.
1233 søkere har i år medisinstudiet i Oslo som sitt førstevalg. Det betyr 11,2 søkere til hver av de 110 studieplassene. Dette viser søkertallene som ble offentliggjort i dag. Alle våre helsefaglige utdanninger opplever en tydelig økning. – Vi er glade for at så mange ønsker å bli student hos oss, sier prodekan for medisinstudiet Elin Olaug Rosvold. Hun tror arbeid i helsesektoren har engasjert ekstra mange nå.
Hilde Loge Nilsen og Vessela Kristensen er begge valgt inn som nye medlemmer i Vitenskapsakademiet for 2020.
Utbruddet av koronavirus fører også til at etablert praksis og lange tradisjoner må settes til side. Her er erfaringene fra mange av de som bidro i den første digitale disputasen.
På grunn av Covid-19 epidemien står Norge i likhet med alle andre land overfor store utfordringer som vi bare delvis vet hvordan vi skal mestre og som vi ikke har oversikt over konsekvensene av. Situasjonen skaper store helsemessige, yrkesmessig og økonomiske utfordringer for den enkelte, for familier og grupper.
Velvillige komitémedlemmer og sekretariat gjør hastebehandling mulig. REK forventer en økning i antall søknader på koronaforskning.
Å få en bevilgning som koordinator betyr at du har stor tillit. Både fra EUs Horizon2020-program og fra velrenommerte kollegaer.
Prosjektet RESCUER skal finne den beste behandlingen for hver enkelt kreftpasient ved å simulere ulike kombinasjoner av behandlinger i datamodeller. Prosjektet som ledes av Vessela Kristensen er finansiert av EUs program Horisont2020.
Ole Andreassen leder et EU-prosjekt som skal undersøke sammenhengen mellom mentale lidelser og hjerte- og karsykdommer. Målet er å få nye metoder som kan redusere risiko for å utvikle flere sykdommer samtidig.
Evandro Fei Fang får Det Kongelige Norske Videnskabers Selskaps vitenskapelige pris for yngre forskere innen naturvitenskap. Prisen er på 75.000 kroner.
Tom Eirik Mollnes er partner i ITN-konsortiet CORVOS som starter opp i mars. CORVOS vil utdanne 15 høyt motiverte Ph.d.-studenter innen immunologi og smittsom sykdom.
Nytt K.G. Jebsen-senter ved Universitetet i Oslo skal forske på årsaker og behandling av autisme og andre utviklingsforstyrrelser.
Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen forlenger støtten til senter for cøliakiforskning. Senteret som startet i 2016 får nå anledning til å gjennomføre studier som bringer igangsatte prosjekter nærmere klinisk anvendelse.
Forskningsrådet delte ut tidenes største pott til nyskapende forskning like før jul. Forrige fredag kom det litt påfyll.
Instituttets forskertalenter skal undersøke hemmelighetene bak hormonet oxytocin, se på hjertehormonene natriuretiske peptider, og undersøke alvorlig hjertesykdom i oppdrettslaks.
Ekspertgruppen ledet av Caroline Verbeke gir håp til pasienter med en krefttype få kjenner til og altfor mange dør av.