Stor internasjonal studie avdekker genetikken bak hjernens grå substans

Et stort internasjonalt forskningssamarbeid med bidrag fra NORMENT har resultert i det første genetiske kartet over hjernen. I en studie publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science har forskerne identifisert mer enn 300 genetiske varianter som påvirker hjernens grå substans. 

Hjernens grå substans (cerebral cortex) spiller en viktig rolle i tenkning, hukommelse og oppmerksomhet. Den grå substansen er det relativt tynne, foldede, ytre laget av hjernen, og er en effektiv måte å pakke sammen nervecellene på. Overflaten og tykkelsen på den grå substansen er blitt knyttet til kognitive evner og ulike psykiatriske trekk, slik som schizofreni, bipolar lidelse, depresjon, ADHD og autisme. Inntil nylig har det allikevel vært lite kunnskap om hvilke gener som påvirker oppbygningen av den grå substansen.

Flere enn 360 forskere fra 184 ulike institusjoner har samarbeidet om dette globale arbeidet som nylig ble publisert i Science. Forskerne studerte hjernebilder og DNA fra mer enn 50.000 mennesker og identifiserte 306 genetiske varianter som påvirker strukturen til den grå substansen. Blant annet fant de at de genetiske variantene som var knyttet til mindre overflateområde, bidro til en høyere risiko for ADHD, depresjon og insomni.

Studien inngår i ENIGMA-nettverket som er et samarbeid mellom mer enn 900 forskere fra 45 land. ENIGMA har som mål å forstå hjernens struktur, funksjon og sykdommer ved å kombinere data fra hjerneavbildning og genetikk.

Referanse

Grasby KL, Jahanshad N, Painter JN, Colodro-Conde L, Bralten J, Hibar DP, Lind PA, Pizzagalli F, et al. The genetic architecture of the human cerebral cortex. Science, 2020, Mar 20;367(6484). doi: 10.1126/science.aay6690.

 

Bildet kan inneholde: tekst, linje, diagram, font.

Publisert 8. apr. 2020 13:31 - Sist endret 8. apr. 2020 13:33