Sinnssyk forskning: Arv og miljø

NORMENT inviterer til åpent kveldsseminar om forskning på schizofreni og bipolar lidelse. Hva vet vi om årsakene til at noen blir syke? Hvordan spiller arv og miljø sammen i utviklingen av slike lidelser?

Om arrangementet

TV-serien "Sinnssykt" på NRK har denne våren satt alvorlige psykiske lidelser på dagsorden. Men hva viser egentlig den nyeste forskningen om temaer knyttet til psykose, schizofreni og bipolar lidelse? Hva kan vi lære av å forske bredt, både på arv og miljø?

På dette kveldsseminaret vil forskere ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT) fortelle om nye funn relatert til gener og hjernen, hva som påvirker sykdommenes forløp over tid, og utprøving av ny og bedre behandling.

Det vil også bli stands utenfor auditoriet, med mulighet for å stille spørsmål til senterets forskere og brukerråd, høre om ulike prosjekter, og snakke med representanter fra Bipolarforeningen og Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse.

Arrangementet er gratis, åpent for alle og krever ingen påmelding.

NB: Publikum får plass etter først-til-mølla-prinsippet, så vær tidlig ute! Dørene åpner kl 17:30, og vi har 280 plasser i auditoriet.

Se Facebook-arrangement her

Velkommen!

Program

18:00 Velkommen og presentasjon av NORMENT – Ole A. Andreassen
18:05 "Sinnssykdom" - om alvorlige psykiske lidelser – Trine Vik Lagerberg
18:15 Gener og miljø - hvorfor blir noen syke? – Olav B. Smeland
18:25 Hjernen - fra genetikk til symptomer – Torgeir Moberget
18:35 Hvordan går det med folk over tid? – Ingrid Melle
18:45

Hvordan finne bedre behandling?

19:00 Brukermedvirkning ved NORMENT – Marthe Hagen
19:05 Oppsummering – Ole A. Andreassen
19:15 Stands utenfor auditoriet

Norsk senter for forskning på mentale lidelser

NORMENT er et Senter for fremragende forskning ved Universitetet i Oslo.

Vi har som overordnet mål å finne årsakene til at noen mennesker rammes av mentale lidelser som schizofreni og bipolar lidelse. På denne måten håper vi å bidra til tidligere oppdagelse og bedre forebygging og behandling av slike sykdommer.

Gjennom tverrfaglig forskning kombinerer vi mange ulike metoder og fagområder. Vi kartlegger både genetiske, biologiske, psykologiske og miljømessige faktorer som kan være involvert ved psykisk sykdom.

NORMENT har over 200 ansatte i Oslo og Bergen, og vi har i tillegg et utstrakt samarbeid med anerkjente forskningsmiljøer både i Norge og andre land.

Forskere ved senteret har bidratt til flere viktige funn som har gitt ny kunnskap og forståelse av mentale lidelser som schizofreni og bipolar lidelse.

Publisert 15. apr. 2019 13:27 - Sist endret 20. mars 2020 12:16