Stipendiat Vera Lonning

Hjernemorfologi hos ungdommer med tidlig-debuterende psykose

Cand.med. Vera Lonning

Tidlig psykoseutvikling hos ungdom

Ungdoms-TOP er en studie av tidlig psykoseutvikling hos ungdom. Med U-TOP ønsker vi å få mer kunnskap om hva som skjer med ungdommer som får alvorlige psykiske problemer (psykose). Fra tidligere forskning vet vi at barn og ungdommer som utvikler psykose før de fyller 18 år kan ha dårligere prognose enn voksne som utvikler samme type lidelser senere i livet.

Målsettingen for denne vitenskapelige studien er å øke kunnskapen om årsakene til psykose blant ungdommer og bidra til sikrere diagnostikk, forbedrede behandlingsmuligheter og mulige preventive tiltak i fremtiden. Ved å gjøre grundig beskrivelser av kliniske symptomer og nevrokognitive kjennetegn, ønsker vi å bidra til å øke kunnskapen om det kliniske bildet ved psykotiske lidelser hos ungdom. Ved hjelp av hjerneavbildning skal vi undersøke hjerneorganiske forhold og utvikling over tid. Et annet mål med studien er å øke kunnskapen om kroppslig helse og bivirkninger hos ungdom som behandles med antipsykotiske legemidler ved å gjøre somatiske undersøkelser og ta blodprøver før start og underveis i behandlingen.

Hjernemorfologi

I mitt doktorgradsprosjekt ønsker vi å undersøke hjernemorfologi hos ungdommer med tidlig debuterende psykose ved hjelp av hjerneavbildning. Gjennom å ta i bruk Magnetresonanstomografi (MRI) er det over de siste tiårene funnet ut mer om hjernens struktur og funksjon. Ved alvorlige psykiske lidelser som schizofreni, har man funnet endringer i hjernens struktur som har vært med på å øke vår forståelse av hjerne-endringer forbundet med sykdommen.

Vi skal nå undersøke MR data for ungdoms-kohorten for å se om det er forskjeller i hjernestruktur og konnektivitet i tidlig debuterende psykose gruppen sammenlignet med friske kontroller. Hvis slike forskjeller er til stede, hvordan forholder disse forskjellene seg til aldersforskjeller, kognitive mål og symptom grupper? Er det mulig å definere en fenotype for tidlig debuterende psykose gjennom resultatene fra hjernemålene: strukturell nevroanatomi og default-mode nettverk?

Publisert 6. feb. 2015 20:57 - Sist endret 29. sep. 2015 10:37