EEG undersøkelse

Ved en EEG- undersøkelse (elektroencefalografi) måles samspillet mellom nerveceller i hjernen på en enkel, smertefri og ufarlig måte. 

Forskning tyder på at forstyrrelser i samspillet mellom nervecellene i hjernen er en viktig mekanisme ved bipolare lidelser og schizofreni. Ved hjelp av EEG-undersøkelse undersøker vi i dette prosjektet hvordan genetiske varianter påvirker dette nervesamspillet hos personer med bipolare lidelser eller schizofreni. Vi undersøker også friske kontrollpersoner.

Hvordan gjennomføres en EEG-undersøkelse?

Ved EEG-undersøkelsen måles samspillet mellom nerveceller på en enkel, smertefri og ufarlig måte. Undersøkelsen har ingen bivirkninger. Under undersøkelsen sitter du på en stol foran en dataskjerm og har på deg en hette med elektroder som måler elektrisk aktivitet fra nerveceller i hjernen. Fra elektrodene på hetten går det ledninger til en datamaskin som lagrer EEG-signalene. For å bedre kontakten mellom hodebunnen og elektrodene benytter vi en vannløselig gel. Du har også på deg øretelefoner hvor det tidvis vil komme lyder. Bildet nedenfor viser en EEG-undersøkelse på NORMENT.

Bildet viser en person som ser på en dataskjerm. Personen har en hette med elektroder festet til på hodet.
Fot: Adriano Winterton, NORMENT

Hvilke oppgaver skal du gjøre under EEG-undersøkelsen?

Selve EEG-undersøkelsen varer om lag 60 minutter. Den inneholder fire oppgaver, hvor du blant annet vil se på en skjerm hvor det vises rutemønstre og hvor du vil høre på forskjellige lyder. Lydene vil tidvis spilles litt høyere, noe man muligens kan "skvette" litt av.

Hvor gjennomføres EEG-undersøkelsen?

EEG-undersøkelsen gjøres på EEG-rommet i Bygg 48 på Ullevål sykehus. 

Før EEG-undersøkelsen

Det er ønskelig at man vasker håret dagen før EEG-undersøkelsen og møter til undersøkelsen uten stylingprodukter i håret. Dette bedrer kvaliteten på EEG-signalene. Vi ber deg også om å ta med briller eller kontaktlinser, om du bruker det.  

Etter EEG-undersøkelsen

Det vil være mulig å vaske håret like etter undersøkelsen dersom man ikke vil vente til man kommer hjem. Gelen som brukes er helt ufarlig, og misfarger ikke håret.

Publisert 28. okt. 2020 13:48 - Sist endret 28. okt. 2020 13:48