English version of this page

Kjetil Taskén får Kong Olav Vs kreftforskningspris

Professor Kjetil Taskén ved det medisinske fakultet har fått kreftforskningsprisen 2016 for sitt arbeid med immunterapi. – Det er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort, sier en ydmyk Taskén.

Bildet viser Kjetil Tasken, professor i medisin ved UiO, som fikk Kong Olav Vs kreftforskningspris 2016

Professor Kjetil Taskén,  senterleder ved Norsk Senter for Molekylærmedisin og Bioteknologisenteret. Foto: UiO/Terje Heiestad

– Jeg føler meg veldig beæret, det er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort. Når man ser på hvem som har fått prisen tidligere, så blir man ydmyk, sier Kjetil Taskén, som også er senterleder ved Norsk Senter for Molekylærmedisin og Bioteknologisenteret.

Kong Olavs Vs kreftforskningspris deles ut av Kreftforeningen til forskere som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang.

«Han har i stor grad bidratt til forståelsen av immun-onkologi, arbeid som vil bli enda mer relevant i utviklingen av neste generasjon immunterapi» heter det i begrunnelsen.

Prisen er på 1 million kroner.

Gir større handlingsrom

– Pengene kommer veldig godt med og det gir oss et større handlingsrom for hva vi kan gjøre forskningsmessig, sier Taskén.

For øyeblikket er prisvinneren og hans forskningsteam mest opptatt av to ting:

– For det første, hvorfor kreftceller får immunsystemet til å skru av evnen til å gjenkjenne og drepe kreftsvulsten og hvordan vi kan få kroppen i gang igjen med å bekjempe kreft selv via immunsystemet.

– For det andre, hvordan vi kan organisere kjemisk biologiske screeningmetoder med eksisterende legemidler for å levere data som kan assistere kliniske beslutninger om individualisert kreftbehandling, sier Taskén.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Han mener støtten de har hatt fra Kreftforeningen gjennom mange år er uvurderlig for det arbeidet forskningsgruppen hans gjør.

– Ekstraordinær innsats

– Vi deler ut denne prisen hvert år for å hedre forskerne. Det er en utmerkelse som betyr at de har gjort en ekstraordinær innsats både i Norge og internasjonalt, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen i en pressemelding.

Ryel forteller at de er spesielt glad for å gi prisen til en forsker som jobber med immunterapi, som mange mener er fremtidens kreftbehandling.

– Immunterapi kan bidra til en behandling som er tøffere mot kreften, men snillere mot pasienten. For resultatene av behandlingen, der immunforsvaret aktiveres til selv å angripe kreft, gir håp, sier Ryel.

– Velfortjent

– Fakultetet er meget stolte og glade over at Kjetil Taskén har fått denne viktige prisen. Han er en veldig dyktig forsker med et sterkt internasjonalt renommé. Det er velfortjent! sier dekan Frode Vartdal ved Det medisinske fakultet.

Kong Olav Vs Kreftforskningsfond ble opprettet til minne om Kong Olav V i 1992.

Siden den gang har den blitt delt ut hvert år til forskere som utmerket seg gjennom flere års innsats for et bedre liv for svært mange mennesker.

Flere midler og priser til fakultetets forskere den siste tiden:

Professor Per Grøttum fikk Olav Thon stiftelsens nasjonale fagpris for fremragende undervisning.

Klinmed-professorene Tone Tønjum og Ole A. Andreassen fikk tildelt midler til forskning på hjernelidelser fra Olav Thon Stiftelsen.

Erlend Nagelhus, professor ved IMB fikk  midler fra Olav Thon-stiftelsen.

Av Monica Bring Estensen
Publisert 9. mars 2016 09:47 - Sist endret 24. sep. 2018 07:01