Takk for maten! Om kosthold og bærekraft

Matproduksjon, råvarer og bærekraft. Er maten du liker også den beste for miljøet? 

Bildet kan inneholde: mat, servise, ingrediens, oppskrift, naturlig mat.

Mat er kultur, miljø og helse. Mat er også internasjonal handel og store systemer. Hva vet vi om mat og bærekraft? Foto: Kristin Ellefsen/UiO

Arrangementet er tilpasset publikum uten faglig bakgrunn.

Påmelding (nederst på denne siden) er nødvendig for deg som vil delta fysisk på Kulturhuset i Oslo. 

Det vil også være mulig å følge arrangementet digitalt.

Program:

0800-0815: Registrering og kaffe

0815-0900: Tre foredragsholdere forteller om 

  • Kostholdsråd og bærekraft: Om nye nordiske ernæringsanbefalinger, ved Rune Blomhoff
  • Sammenhengen mellom mat, helse, kultur og miljø, ved Lene Frost Andersen
  • I dag spiser vi bare fileten av fisken. Kan vi bruke mer av den til menneskemat? Ved Kirsten Holven

0900-0940: Samtale mellom innlederne

0940-ferdig: Spørsmål og svar

Programledere: Professor Stine Marie Ulven, Avdeling for ernæringsvitenskap og student Siri Hundstad Quamme, Senter for bærekraftig helseutdanning

Om foredragsholderne:

Rune Blomhoff er mannen bak "fem om dagen", han har skrevet flere populærvitenskapelige bøker om ernæring og helse og leder nå 400 eksperter i arbeidet med å oppdatere de nordiske ernæringsanbefalingene som kommer i desember 2022. 

Lene Frost Andersen forsker på vårt forhold til mat og på kosthold og bærekraft. Nå leder hun NOR-Eden-prosjektet som skal finne ut hvordan vi setter samme et kosthold som både er bra for helsa og som gir et klima- og miljøavtrykk som er bærekraftig over tid, samtidig som vi tar hensyn til norsk matproduksjon og matkultur.

Kirsten Holven leder nå FishMeal-studien tar for seg som helse og miljømessige fordeler med å utnytte hele fisken til matproduksjon for mennesker. 

Norge er en av verdens største fiskerinasjoner, og fisk er en begrenset ressurs. Det er derfor viktig at vi utnytter det vi allerede har høstet fullt ut. I dag spiser vi kun fiskefileten, og omtrent 40% av laksen regnes som restprodukt. Hva kan gjøres?

Alle foredragsholderne er professorer i ernæring ved Institutt for medisinske basalfag, UiO.


Påmelding

Emneord: Ernæring, bærekraft, Matvarekunnskap
Publisert 27. juni 2022 14:15 - Sist endret 15. aug. 2022 15:07