Forskningfestival på Teknisk museum

Mikro-hjerner, simulering, styrkeprøver, kreftforskning, VR-briller, bakterier, medisin fra gamle dager, mat og bærekraft. Velkommen til forskertorg og medisinsk temadag!

Forskere og en medisinsk modell

Kroppen vår er fantastisk! Oppdag mer om den på gratis forskningsfestival på Teknisk museum. Foto: Jarli & Jordan/UiO

Du kan glede deg til

• Mange stands med simuleringer og eksperimenter du kan få prøve selv (se oversikt nedenfor)
  • Korte, populærvitenskapelige foredrag om medisin og evolusjon
  • Omvisning i utstillingen Liv og død
  • Å møte forskere og studenter som svarer på alt du lurer på om kropp, helse og forskning.

Kl. 10:00-14:00 Foredrag, stands og omvisning for elever på videregående skole.

Kl. 17:00-20:00 Kveldsåpent for byens befolkning; barnefamilier, studenter og alle interesserte. Et godt utvalg korte foredrag over ulike medisinske og farmasøytiske tema, stands med aktiviteter og eksperimenter og omvisning i utstillingen Liv og død.

Kl. 18:00 Foredraget "Løsningen på kreftgåten kan bli slutten på menneskeheten"

Kl. 18: 30 Foredraget "Liv, død og bevissthet"

Kl. 19:00 Foredraget "Løsningen på kreftgåten kan bli slutten på menneskeheten"

Kl. 19:45 "Beste bod". Prisutdeling. Juryen består av Mari Sundli Tveit, direktør i Norges forskningsråd, Aksel Kjær Vidnes, ansvarlig redaktør i forskning.no og Yngve Vogt, journalist i UiOs populærvitenskapelige forskningsmagasin Apollon.

På forskningstorget:

• Oppdag nerveceller i et heftig mikroskop (Oligodendrocyttgruppen)
  • Gjør simuleringer på plager som dårlig syn, øresus og skjelvende hender (UiO:eColab)
  • Treff våre kreftforskere som har med seg organer som du kan studere i mikroskop (CanCell)
  • Mathjelpen informerer om matglede og helsefremmende kosthold basert på forskning
  • Hva er Cøliaki og hvorfor får noen det? Besøk standen til K.G. Jebsen-senter for cøliakiforskning og få svar fra ekspertene
  • Delta i et folkehelseprosjekt om bakterier fra muggsopp og resistens
  • Test VR-spill med simuleringstrening for ambulansepersonell
  • Treff våre hjerneforskere som har med seg mikroorganer som du kan studere i mikroskop
  • Bli med REA:Life på oppdagelsesferd i gamle medisinske skrifter
  • Mikrober, mennesker og miljø: De er usynlige, men de er over alt og påvirker helse, samfunn og miljø. Vil du lære mer om hvordan? Kom og utforsk med oss!
  • Forstå hvordan cellene i kroppen din trenes til å angripe kreft (Medfødt immunforsvar mot kreft)
  • På standen til forskerne fra Institutt for Indremedisinsk forskning kan du lage og studere tynne, tynne skiver av organer eller vev. Du kan også være gjest i deres podkast.
  • Snakk med forskere og studenter, og få svar på det du lurer på om kroppen din, helse og forskning.
  • Lær om muskelstyrke, mat og bærekraft, bakterier og antibiotika, medisin, smerteforskning, jernlunger og røntgenstråler.

Foredrag: Løsningen på kreftgåten kan bli slutten på menneskeheten

Kreft forbindes ofte med døden, men handler først og fremst om livet. Det handler om biologiens fantastiske samspill, om kropp og sjel, om tårer og kjærlighet, om politikk, økonomi og samfunnsutvikling. Ja, kreft handler i bunn og grunn om hvordan vi mennesker har sex og formerer oss.

Professor Jarle Breivik holder foredraget i Amfiet kl. 18:00 og 19:00.

Foredrag:  Liv, død og bevissthet

Foredraget handler om hjernen og hvordan livløse atomer og molekyler blir til til liv, tanker og følelser.
Publikum får også høre om hvordan vi kan bruke nye metoder fra bevissthetsforskning til å hjelpe døende pasienter.

Hjerneforsker og professor emeritus Johan Frederik Storm holder foredraget i Amfiet kl. 18:30.

Velkommen!

Logo forskningsdagene