Viten på lørdag: Rus - er det så farlig?

Ruser vi oss mer eller mindre enn før? Og er det egentlig så farlig? Forskerblikk på rus. Åpent arrangement på Litteraturhuset 22. oktober 2016.

Vinglass

Viten på lørdag er en rekke populærvitenskapelige seminarer.

Seminarene er et samarbeid mellom tre fakulteter:

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Solid kunnskap helt gratis

Seminaret er åpent for alle, og fullstendig gratis. En god deal, kaller vi det.

Dette er rett og slett en ypperlig måte å få med seg litt ny kunnskap på. Du trenger ikke være fagperson for å høste frukter av dette seminaret. Det er satt sammen for deg som synes medisin og helse er spennende - enkelt og greit.

1. Rusmiddelforgiftninger

• Foredragsholder: Odd Martin Vallersnes, Institutt for helse og samfunn

Når blir rusen en forgiftning? Hva er farlig? Og hva gjør vi ved Legevakten?

Se foredraget på Youtube

2. Sopp som rusmiddel. Fra shamaner i Sibir til hippier i USA

Alkohol produseres av gjærsopp. At vikingene ruset seg på rød fluesopp er bare en seiglivet myte. Sant er det derimot at shamanene i Sibir åt rød fluesopp. Indianerne i Mexico og Sør-Amerika åt spesielle arter av fleinsopp.

Kunnskapen om disse soppene spredde seg som ild i tørt gras på 60-tallet, nådde hippiene i USA, og siden også Europa. Den europeiske, spiss fleinsopp, er like så potent, og soppen har vel nær sagt fått en herostratisk berømmelse i vår kultur.

3. Litt vin hele tiden og helgefylla på toppen

Den moderne alkoholliberaliteten - kan vi håndtere konsekvensene?

Hvordan har alkoholvanene i Norge utviklet seg i løpet av en generasjon? Når blir det et problem? Må det være et enten/ eller for den som er i ferd med å utvikle et alkoholproblem?

Publisert 16. sep. 2016 10:44 - Sist endret 14. mars 2019 09:38