Viten på lørdag: Helse på kvinners premisser

Kvinner lever lenger enn menn, men er det verdt det? Myter og sannheter om kropp og trening etter fødsel. Og vitenskapens heteste tips til orgasme. Åpent seminar i innspurten til kvinnedagen, på Litteraturhuset 4. mars.

Illustrasjonsfoto av kvinneansikt, med teksten "viten på lørdag" påskrevet.

Viten på lørdag er en rekke populærvitenskapelige seminarer. Seminarene er et samarbeid mellom tre fakulteter:

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Solid kunnskap helt gratis

Seminaret er åpent for alle, og fullstendig gratis. En god deal, kaller vi det.

Dette er rett og slett en ypperlig måte å få med seg litt ny kunnskap på. Du trenger ikke være fagperson for å høste frukter av dette seminaret. Det er satt sammen for deg som synes medisin og helse er spennende - enkelt og greit.

1. Kvinnen, det sterke kjønn?

Siri Vangen er spesialist i gynekologi og fødselshjelp, og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse.

Kvinners liv og helse. Kvinner lever lenger enn menn, men er det verdt det? Reproduksjon i Norge, hva har skjedd de siste 50 årene?

2. Myter og sannheter om kropp og trening etter fødsel

• Foredragsholder: Katrine Mari Owe, Fokehelseinstituttet

Regelmessig fysisk aktivitet og trening er viktig for god helse, men hvordan påvirkes mammakroppen av fysisk aktivitet og trening etter en fødsel? Når kan man starte treningen? Og forsvinner melken dersom man trener i ammeperioden?

3. Skjede med vrede og skjede med glede – mensen og orgasmer under lupen

God kvinnehelse er mer enn mangel på sykdom. Summen av kvinners hverdagsplager kan bli en stor byrde, selv om de kanskje ikke føles ”seriøse nok” til å oppsøke lege for hjelp. Menstruasjonsplager og bekymringer knyttet til mensen kan resultere i stress, sterke smerter og jernmangel.

Orgasmen, på sin side, er med på å gjøre oss friskere og gladere. Samtidig sliter mange kvinner med å oppnå orgasme. Velkommen til et underholdende foredrag om underlivets yin og yang: Hvordan du kan blø uten å dø og vitenskapens heteste tips til orgasme.

Publisert 22. feb. 2017 15:37 - Sist endret 29. jan. 2018 08:58