Viten på lørdag: Den digitale pasienten

Hvordan kan store datamengder brukes til å forbedre behandlingen for deg som pasient? Kan en app forhindre underernæring? Kan databehandling hjelpe oss i kampen mot kreft?

Illustrasjon med dna-sekvens i en spåkule

Illustrasjonsbilde: Colourbox

Den digitale hverdagen har større og større innflytelse på livene våre. Skaper det større avstand mellom deg som pasient og helsevesenet? Eller kan apper, databehandling og statistikk gi deg en enda bedre og mer tilpasset behandling?

Viten på lørdag er en rekke populærvitenskapelige seminarer. Seminarene er et samarbeid mellom tre fakulteter: Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Solid kunnskap helt gratis

Seminaret er åpent for alle, og fullstendig gratis. En god deal, kaller vi det.

Dette er rett og slett en ypperlig måte å få med seg litt ny kunnskap på. Du trenger ikke være fagperson for å høste frukter av dette seminaret. Det er satt sammen for deg som synes medisin og helse er spennende - enkelt og greit.

Presentasjonene fra seminaret vil bli lagt ut mandag 9. mars.

1. Aktive eldre med nettbrett

Hvordan kan helsepersonell, pasient, familie og frivillige samarbeide for å møte framtidas helseutfordringer?

Hør hvordan prosjektet ACTIVE introduserte nettbrett med et tilpasset utvalg vanlige apper.

Du får også vite hvordan prosjektet APPETITT fikk laget en app som kan forebygge underernæring blant eldre.

2. Tallene forteller hva som virker

Medisinsk forskning produserer store mengder talldata. Analysert på riktig måte kan disse tallene kaste et bredt lys over medisinske problemstillinger:

Hvordan endrer risiko for sykdom seg? Hvilke behandlinger er det som virker? Hva kan forebygge sykdom?

Her får du servert noen eksempler på statistikkens rolle i å svare på disse spørsmålene.

3. Genfeil i kreftsvulster - nøkkelen til en mer persontilpasset behandling?

Genforandringene i tusenvis av kreftsvulster blir nå kartlagt både nasjonalt og internasjonalt.

Kreftbehandling som retter seg inn mot genforandringer i kreftsvulster kalles ”målrettet behandling”.

Hva trenger vi av teknologi, kunnskap og ressurser for å kunne gjennomføre målrettet kreftbehandling? Hva betyr det for fremtidig kreftbehandling?

Publisert 26. feb. 2015 11:16 - Sist endret 29. jan. 2018 08:58