Åpen dag ved UiO

Nysgjerrige ungdommer strømmet til Blindern på Åpen dag og besøkte stand med informasjon om master i klinisk ernæring, profesjonsstudiet i medisin og bachelor i helseledelse og helseøkonomi.

Elever forhører seg om våre studieprogrammer.

Foto: Belinda E Skjøstad

I tillegg til aktiviteter som stands ved de ulike fakultetene i Georg Sverdrups hus, inviterte UiO til konsert i teltet på Frederikkeplassen. SiO stilte opp med boller og kakao. Rundt om i bygninger på campus ble det avholdt en rekke miniforelesninger for de ulike fagområdene. Det ble også avholdt informasjonsmøter for de ulike studieprogrammene.

Bildeveiledet behandling i kirurgien

Professor Erik Fosse representerte i år profesjonsstudiet i medisin med miniforelesningen Bildeveiledet behandling i kirurgien. Mange potensielle medisinstudenter møtte fram, og fikk først et lite innblikk i medisinens historie fra tidlige sivilisasjoner, og fram til moderne medisin.

Bildeveiledet behandling i kirurgien ved Erik Fosse.

Foto: Belinda E Skjøstad

Erik Fosse beveget seg deretter inn på fagfeltet kirurgi, som hadde sin spede oppstart på siste halvdel av 1700-tallet. Mulighetene var begrenset uten anestesi. Endoskopet kom på banen i 1805, men uten annet lys enn fra parafinlampen ble det ingen suksess. Først 70 år senere med oppfinnelsen av glødelampen ble det endelig mulig å arbeide i godt lys.

Tar vi spranget over til 1970-tallet kom overføring av bilder via fiberoptikk til videoskjerm. Kikhullsteknikken kom mot slutten av 1980-tallet, og tiåret etter ble videochip (kamera i tuppen av skopet) benyttet. Fosse viste til at det i dag benyttes bildeveiledet kirurgi ved lukning av medfødt hjertefeil, noe som innebærer at barn kan sendes hjem allerede dagen etter inngrepet. I dag finnes også kapsler med engangskamera som svelges og gir nødvendig informasjon til kirurgen.

Hvorfor blir man mett?

Det fem-årige masterprogrammet i klinisk ernæring var i år representert ved professor Bjørn Steen Skålhegg. Hans miniforelesning hadde en spennende vinkling relatert til et dagsaktuelt tema, fedme. Hva trigger sult- og metthetsfølelse, og hvilke mekanismer i kroppen er det som gjør at vi blir mette når vi får mat i magen?