Se Jahre-forelesningene 2013

Vinnerne av Anders Jahres medisinske priser, Jens Juul Holst, Christian B. F. Andersen og Yenan Bryceson, holder gjesteforelesninger. Du kan følge forelesningene i Domus Medica Tilbygget 16. oktober.

Jens Juul Holst, vinner av Jahreprisen 2013. Foto:UiO.

Anders Jahres medisinske priser er tradisjonsrike priser som har blitt delt ut hvert år siden 1960. Det er også en tradisjon at prisvinnerne holder en gjesteforelesning i forbindelse med prisoverrekkelsen.

Betydelig innsats mot diabetes 2

Årets vinner av Jahreprisen er Jens Juul Holst. Hans forskning har ført til utvikling av nye legemidler som er av stor betydning for behandling av diabetes 2. Holst arbeider til daglig ved avdeling for biomedisinsk forskning ved Universitetet i København.

Egen pris for yngre forskere

Etter en pause holder prisvinnerne i kategorien for yngre forskere sine gjesteforelesninger.

Først ut er Yenan Bryceson, som mottok prisen for sitt arbeid med naturlige dreperceller og medfødte blodsykdommer. Bryceson er professor ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Forelesningene avsluttes av den andre mottakeren av prisen for yngre forskere. Christian Blix Folsted Andersen får prisen for sin strukturbestemmelse av makromolekylære komplekser som har betydning for vitamintransport, hemoglobin-omsetning og proteinsyntese. Han er professor ved Aarhus universitet.

Høytidelig prisoverrekkelse

Selve prisutdelingen finner sted 17. oktober kl 17.30 i Universitetets aula. Seremonien starter med en velkomst fra rektor, Ole Petter Ottersen, og avsluttes med et musikalsk innslag.

Anders Jahres medisinske priser deles ut hvert år. Vinneren av Anders Jahres medisinske pris mottar én million norske kroner, mens vinnerne av prisen for unge forskere får 400 000 norske kroner. Prisen tildeles av UiOs styre etter innstilling fra en utdelingskomité.

Av Thomas Olafsen
Publisert 7. okt. 2013 19:13 - Sist endret 9. feb. 2015 14:01