Medisinstudentenes gensereventyr

MedHums genser-kampanje for å skape oppmerksomhet rundt årets humanitæraksjon har tatt helt av. Aksjonen, som skal foregå i september, er dedikert til UNICEF-prosjektet Makani.

Stolte medlemmer av MedHum viser frem genserne. Nederst fra venstre: Anisha Sharma, Kristina Korsvik, Katarina Johansen, rad 2; Helene Gråbø, Elise Pedersen og Sigrid Haugan Halseth.  rad 3; Nikita Meshechkov, Diana Nuri. Foto: Helene Gråbø, UiO

MedHum, Medisinstudentenes humanitæraksjon, har for aksjonsuka 2018 valgt UNICEF-prosjektet "Makani", som gir psykososial støtte og helsetjenester til barn og unge på flukt fra Syria. Aksjonsuka 2018 vil finne sted i september (17.-23). Genser-kampanjen ble lansert forrige uke for å skape oppmerksomhet rundt septemberaksjonen og arbeidet studentene i MedHum gjør, samt promotere og selge genserne til inntekt for det utvalgte prosjektet.

Vil du støtte en god sak og kjøpe årets mest omtalte genser? Da må du gjøre det her før 1. mai.

Enorm respons

– Responsen på genserne ble enorm, forteller Helene Gråbø, fagansvarlig i MedHum. – Vi er nok fortsatt litt "numne" av sjokk og glede over hvor stort det hele ble. Det var nok ingen som hadde sett for seg at vi i løpet av så kort tid skulle få såpass mange kjente fjes, medstudenter, foreninger, forelesere, professorer, kjendiser, idrettsutøvere og ikke minst politikere til å engasjere seg og støtte oppom prosjektet vårt.

I løpet av de første par dagene ble det solgt nesten 2000 gensere, og samlet inn rundt 200 000 kroner rett til prosjektet, både av gensersalginntekter og donerte summer via Vipps.

Genserne har blitt sendt verden rundt

– Ikke bare er gensere blitt kjøpt og donasjoner kommet inn fra Norge, men også fra land som England, Danmark, Sverige, Finland, Island, Colombia, USA, El Salvador, Belgia, Tyskland, Kina, Spania, Frankrike, Mexico, Romania og Malaysia med flere, forteller Gråbø.

For å få dette til har det vært et lenge pågående aktivt arbeid innad i de ulike MedHum lokallagene, samt nasjonalt styre. Nasjonal leder, Emma Lengle, har bl.a. vært på to NRK-besøk i uken som var, med deltagelse på Østlandssendingen og NRK-TV esepsjonen.

Kampanjeteksten

Barn på flukt fortjener å bli sett. De fortjener vår tid og vår oppmerksomhet - og de fortjener en barndom. Dette er ikke barnas krig, likevel er det de som betaler den høyeste prisen.

#LaBarnVæreBarn

Jeg støtter MedHum-aksjonen, gjør du?

Trykk deg inn på linken, skaff deg 2018s fresheste (og viktigste!!) genser, og bidra til en bedre hverdag for veldig mange. Det er også mulig å vippse et valgfritt beløp til: 510051

#LaBarnVæreBarn

– Via kampanjens egen hashtag #LaBarnVæreBarn har kampanjen og genserne spredd seg som ild i tørt gress – nasjonalt og internasjonalt – innenfor fagmiljøet og blant "folk flest", forteller Helene Gråbø.

– De unike genserne våre fikk også voldsom popularitet, og har vært godt synlige på fakultetet siden "forsalget" for noen uker tilbake, hvor genserne ble utsolgt første dagen. I ukene før, og spesielt i Genser-kampanjeuka (forrige uke) var genserne veldig synlige og ble brukt av et stort antall studenter på studenter på alle kull, fortsetter Helene Gråbø.

Ikke rart studentene er stolte over hva de har fått til. Fra venstre; Kristina Korsvik, Sigrid Haugan Halseth, Elise Pedersen, Katarina Johansen, Helene Gråbø og Anisha Sharma.
Foto: Marie Rypestøl, UiO

Stort engasjement

Det er tydelig at prosjektet når bredt ut og engasjerer mange. – Vi har fått støtte fra alt fra komikere til unge pop-artister, fotballspillere på landslaget og Rosenborg, Yngre legers forening, Tidsskriftet, samt flere Skam-skuespillere og ikke minst politikere fra mange ulike partier på tvers av det politiske spekteret.

Studentene har også fått støtte fra UiO og fakultetet, fra eget fagmiljø, professorer/forelesere som Anne Spurkland, Hesso Farhan, Mahmood Reza, Amiry-Moghaddam med flere har delt #LaBarnVæreBarn på Instagram. Se blant annet @unioslo_med og @medhumoslo2018.

Og ikke minst har mange av våre egne studentforeninger på fakultetet bidratt, kommet med støtterklæringer og lagt ut bilder av seg selv med genserne på sine egne kontoer/stories. Blant disse kan nevnes NMF (norsk medisinstudenforening), Studenter uten grenser, OMP (oslo medisinske pikekor), samt medstudenter i Polen.

Studentene ramser ivrig opp mengder med støttespillere som har uttrykt sin støtte i skrivende stund, kjøpt og posert med gensere:

• Sigrid Bonde Tusvik (øverste beskytter for Medhum) og Lisa Tønne
  • Utenriksminister Ine Eriksen Søreide som inviterte studentene på besøk til UD
  • Helseminister Bent Høie
  • KrF-leder Knut Arild Hareide
  • Skam-hovedrolleinnehaverne; Ulrikke Falck (Vilde), Josefine Frida Pettersen (Noora), Thomas Hayes (William) og Carl Martin Eggesbø (Eskild)
  • SV-leder Audun Lysbakken
  • Rødt-leder Bjørnar Moxnes, samt Rød ungdom
  • MDG-politikere Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg
  • Venstre-leder Trine Skei Grande

• Pop-artisten Sigrid
  • "Twitter-legen" Wasim Zahid
  • Komiker Cecilie Steinmann Neess, "Cess"
  • Ine Jansen, fra "Helt perfekt"
  • Idrettsutøvere som Astrid Urenholdt Jacobsen (som også er medisinstudent her på fakultetet), landslagsspiller Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, en gjeng spillere fra RBK mm.
  • Promotering og støtte fra en rekke foreninger fra mange fakulteter rundt om på UiO, bl.a. juss, statsvitenskap mm. og på de andre studiestedene i Norge.
  • Mads Gilbert
  • Yngre legers forening