Vaksinepodden

Hvordan fungerer vaksiner? Hva er immunitet, og hvordan blir vi best beskyttet mot ulike virus og bakterier?

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan ting fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet. 

mennesker og virus

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

Episoder

 • Episode 12: Vaksineeffekt
  9. apr. 2021

  Hvor godt beskytter covid-19 vaksinene mot sykdom? Vi diskuterer data fra de kliniske utprøvningene, og sammenligner med observasjoner etter at vaksinene er tatt i bruk. Vi snakker også om AstraZeneca vaksinen, og utfordringen med å vurdere nytten av en vaksine opp mot muligheten for alvorlige bivirkninger. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon: Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 9 april 2021.»

 • Episode 11: Mutasjoner og virusvarianter
  1. mars 2021

  Nye SARS-CoV-2 varianter utgjør en stadig større andel av smittetallene i Norge og i verden.

  Hvordan oppstår nye SARS-CoV-2 varianter, og hvorfor smitter de mer effektivt? Vi snakker også om hvordan SARS-CoV-2 viruset utvikler seg fremover, og hvor effektive dagens vaksiner er mot nye virusvarianter.

  Medvirkende er Tor Kristian Andersen i tillegg til Gunnveig Grødeland  og Even Fossum

 • Episode10: Vaksinene er her - hva nå?
  28. jan. 2021

  Vi er nå i gang med vaksinering mot covid-19, men når kan forvente en effekt på pandemien?  Vi snakker om virkningen av vaksinene for den enkelte og for samfunnet, og om vaksinene vil ha en effekt på nye virusvarianter og på smittespredning.

  Medvirkende er førsteamanuensis Susanne Dudman, i tillegg til Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Nå kommer vaksinene mot covid-19
  18. des. 2020

  De første dosene med covid-19 vaksine vil bli satt i løpet av romjula. I episode 9 oppsummerer vi hva vi vet om de kommende vaksinene når det gjelder immunresponser, evne til å beskytte mot covid-19 og potensielle bivirkninger. Medvirkende er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 8: antistoffer
  13. des. 2020

  Hva er antistoff, hvor kommer de fra og hvordan fungerer de? Vi diskuterer hvordan antistoff brukes i behandling av en rekke sykdommer, deriblant infeksjonssykdommer som covid-19.

  Medvirkende er professor Jan Terje Andersen som jobber med utvikling antistoffbaserte medikamenter, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 7: Universelle vaksiner
  24. nov. 2020

  I Vaksinepodden snakker vi om universelle vaksiner. Er det mulig å utvikle en influensavaksine som gir beskyttelse mot alle varianter av influensa?

  Medvirkende er Ane Marie Anderson, Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 6: RNA som vaksine
  24. nov. 2020

  I denne episoden av Vaksinepodden tar vi for oss RNA vaksiner.

  Hva er RNA vaksiner, hvordan fungerer de og er de trygge?

  Vi er innom vaksinene fra Moderna og Pfizer, og forklarer hvordan disse vaksinen skiller seg fra mer tradisjonelle vaksiner. Medvirkende er Tor Kristian Andersen, Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 5: Influensa i koronans tid
  9. okt. 2020

  I Vaksinepodden snakker vi om influensa og influensavaksiner. Vi snakker om forskjeller og likheter mellom influensa og koronavirus, og forklarer hvorfor influensavaksinen er viktig for å forebygge alvorlig sykdom. Spesielt nå i koronans tid.

  Medvirkende er Ane Marie Anderson, Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 4: Covid-19 vaksiner – fra Oxford til Sputnik V
  30. sep. 2020

  I episode 4 av Vaksinepodden snakker vi om covid-19 vaksiner som leveres ved hjelp av adenovirus. Vi er innom Oxford og Sputnik V-vaksinene og diskuterer fordeler ved denne vaksineteknologien. Hvorfor har den fått en så dominerende rolle blant vaksinene som er i fase III? Medvirkende er Ranveig Braathen, Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 3: SARS-CoV-2: vaksiner
  9. sep. 2020

  Hvordan kan man lage vaksiner mot SARS-CoV-2? Hvordan testes disse i mennesker? Ane Marie Anderson, Even Fossum og Gunnveig Grødeland forsker på vaksiner og immunologi, og svarer her på spørsmål om vaksineutvikling.


Om Vaksinepodden

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan vaksiner fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum ved Universitetet i Oslo snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

eller abonner direkte via RSS-feeden (URL)

Av Christina Heesch
Publisert 9. sep. 2020 14:44 - Sist endret 18. des. 2020 13:47