Vaksinepodden

Hvordan fungerer vaksiner? Hva er immunitet, og hvordan blir vi best beskyttet mot ulike virus og bakterier?

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan ting fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet. 

mennesker og virus

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

Episoder

 • Episode 15: Vektorvaksiner og frivillighet
  14. mai 2021

  Regjeringen åpnet nylig for frivillig bruk av vaksinen fra Johnson & Johnson. I episode 15 diskuterer vi de rettslige prinsippene ved frivillig bruk av en betinget godkjent vaksine, og utfordringene ved å la enkeltpersoner gjøre sine egne risiko-nytte vurderinger.

  Medvirkende er Førsteamanuensis og jurist Anne Kjersti Befring som er en av Norges fremste eksperter på helserett. Befring var også sammen med vaksinepoddens Gunnveig Grødeland​ en del av regjeringens ekspertutvalg for vurdering av virusvektorvaksiner . Episoden ledes av Even Fossum.

 • Episode 14: Myter rundt covid-19-vaksinene
  26. apr. 2021

  Feilinformasjon og myter om vaksiner har blitt spredd i sosiale medier i årevis, og har det siste året blitt rettet mot koronavaksinene. I episode 14 av vaksinepodden diskuterer vi vaksinemyter, vurderer om det er noe sannhet i dem og ser hvordan gamle myter har dukket opp i ny innpakning. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 23 april 2021.

 • Episode 13: Koronamyter
  26. apr. 2021

  Myter og konspirasjoner rundt SARS-CoV-2 viruset og covid-19 sykdommen kan i verste fall bidra til økt smittespredning og flere dødsfall. I episode 13 diskuterer vi koronamyter, om det er noe sannhet i dem og hvor de stammer fra. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 23 april 2021.

 • Episode 12: Vaksineeffekt
  9. apr. 2021

  Hvor godt beskytter covid-19 vaksinene mot sykdom? Vi diskuterer data fra de kliniske utprøvningene, og sammenligner med observasjoner etter at vaksinene er tatt i bruk. Vi snakker også om AstraZeneca vaksinen, og utfordringen med å vurdere nytten av en vaksine opp mot muligheten for alvorlige bivirkninger. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon: Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 9 april 2021.»

 • Episode 11: Mutasjoner og virusvarianter
  1. mars 2021

  Nye SARS-CoV-2 varianter utgjør en stadig større andel av smittetallene i Norge og i verden.

  Hvordan oppstår nye SARS-CoV-2 varianter, og hvorfor smitter de mer effektivt? Vi snakker også om hvordan SARS-CoV-2 viruset utvikler seg fremover, og hvor effektive dagens vaksiner er mot nye virusvarianter.

  Medvirkende er Tor Kristian Andersen i tillegg til Gunnveig Grødeland  og Even Fossum

 • Episode10: Vaksinene er her - hva nå?
  28. jan. 2021

  Vi er nå i gang med vaksinering mot covid-19, men når kan forvente en effekt på pandemien?  Vi snakker om virkningen av vaksinene for den enkelte og for samfunnet, og om vaksinene vil ha en effekt på nye virusvarianter og på smittespredning.

  Medvirkende er førsteamanuensis Susanne Dudman, i tillegg til Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Nå kommer vaksinene mot covid-19
  18. des. 2020

  De første dosene med covid-19 vaksine vil bli satt i løpet av romjula. I episode 9 oppsummerer vi hva vi vet om de kommende vaksinene når det gjelder immunresponser, evne til å beskytte mot covid-19 og potensielle bivirkninger. Medvirkende er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 8: antistoffer
  13. des. 2020

  Hva er antistoff, hvor kommer de fra og hvordan fungerer de? Vi diskuterer hvordan antistoff brukes i behandling av en rekke sykdommer, deriblant infeksjonssykdommer som covid-19.

  Medvirkende er professor Jan Terje Andersen som jobber med utvikling antistoffbaserte medikamenter, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 7: Universelle vaksiner
  24. nov. 2020

  I Vaksinepodden snakker vi om universelle vaksiner. Er det mulig å utvikle en influensavaksine som gir beskyttelse mot alle varianter av influensa?

  Medvirkende er Ane Marie Anderson, Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 6: RNA som vaksine
  24. nov. 2020

  I denne episoden av Vaksinepodden tar vi for oss RNA vaksiner.

  Hva er RNA vaksiner, hvordan fungerer de og er de trygge?

  Vi er innom vaksinene fra Moderna og Pfizer, og forklarer hvordan disse vaksinen skiller seg fra mer tradisjonelle vaksiner. Medvirkende er Tor Kristian Andersen, Even Fossum og Gunnveig Grødeland.


Om Vaksinepodden

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan vaksiner fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum ved Universitetet i Oslo snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

eller abonner direkte via RSS-feeden (URL)

Av Christina Heesch
Publisert 9. sep. 2020 14:44 - Sist endret 18. des. 2020 13:47