Vaksinepodden

Hvordan fungerer vaksiner? Hva er immunitet, og hvordan blir vi best beskyttet mot ulike virus og bakterier?

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan ting fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet. 

mennesker og virus

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

Episoder

 • Episode 18: Medfødt immunitet
  7. juli 2021

  Vi snakker med Professor Marit Inngjerdingen fra Avdeling for Farmakologi om hvordan det medfødte immunforsvaret beskytter oss mot bakterier og virus, og spiller en viktig rolle i å sette i gang det tillærte immunforsvaret bestående av antistoffer og T celler. I tillegg snakker vi naturlige dreper celler (NK celler), og hvilken rolle de har i immunsystemet. Medvirkende er også Even Fossum, og episoden ledes av Gunnveig Grødeland​.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 24 juni 2021.

 • Episode 17: Koronapass og vaksinering av barn
  29. juni 2021

  Vi har besøk av Førsteamanuensis og jurist Anne Kjersti Befring og diskuterer bruk av koronapass og om det er rettslige utfordringer knyttet til å gi vaksinerte visse fordeler. I tillegg diskuterer vi regjeringens retningslinjer for bruk av Johnson&Johnson vaksinen (fra 23 min 15 sek), og rettslige prinsipper ved vaksinering av barn og om det er ønskelig å vaksinere barn for å senke smittetrykket i samfunnet (Fra 31 min). Som vanlig medvirker også Gunnveig Grødeland​ og Even Fossum.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 24 juni 2021.

 • Episode 16: Beskyttende effekt
  18. juni 2021

  Hvorfor tar det en viss tid fra vi tar covid-19 vaksinen til vi er beskyttet mot sykdom?

  I episode 16 av vaksinepodden snakker vi om hvordan immunsystemet vårt reagerer på infeksjon og vaksinasjon, og hva som skjer når vi lager antistoffer mot SARS-CoV-2 viruset. Vi snakker også om hvor lenge immunresponsene varer, og hvor godt de beskytter mot nye virusvarianter.

  Medvirkende er Ranveig Braathen, Gunnveig Grødeland​ og Even Fossum, som alle jobber som vaksineforskere ved Avdeling for Immunologi ved Rikshospitalet.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 17. juni 2021.

 • Episode 15: Vektorvaksiner og frivillighet
  14. mai 2021

  Regjeringen åpnet nylig for frivillig bruk av vaksinen fra Johnson & Johnson. I episode 15 diskuterer vi de rettslige prinsippene ved frivillig bruk av en betinget godkjent vaksine, og utfordringene ved å la enkeltpersoner gjøre sine egne risiko-nytte vurderinger.

  Medvirkende er Førsteamanuensis og jurist Anne Kjersti Befring som er en av Norges fremste eksperter på helserett. Befring var også sammen med vaksinepoddens Gunnveig Grødeland​ en del av regjeringens ekspertutvalg for vurdering av virusvektorvaksiner . Episoden ledes av Even Fossum.

 • Episode 14: Myter rundt covid-19-vaksinene
  26. apr. 2021

  Feilinformasjon og myter om vaksiner har blitt spredd i sosiale medier i årevis, og har det siste året blitt rettet mot koronavaksinene. I episode 14 av vaksinepodden diskuterer vi vaksinemyter, vurderer om det er noe sannhet i dem og ser hvordan gamle myter har dukket opp i ny innpakning. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 23 april 2021.

 • Episode 13: Koronamyter
  26. apr. 2021

  Myter og konspirasjoner rundt SARS-CoV-2 viruset og covid-19 sykdommen kan i verste fall bidra til økt smittespredning og flere dødsfall. I episode 13 diskuterer vi koronamyter, om det er noe sannhet i dem og hvor de stammer fra. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 23 april 2021.

 • Episode 12: Vaksineeffekt
  9. apr. 2021

  Hvor godt beskytter covid-19 vaksinene mot sykdom? Vi diskuterer data fra de kliniske utprøvningene, og sammenligner med observasjoner etter at vaksinene er tatt i bruk. Vi snakker også om AstraZeneca vaksinen, og utfordringen med å vurdere nytten av en vaksine opp mot muligheten for alvorlige bivirkninger. Medvirkende er Ane Marie Andersson, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon: Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 9 april 2021.»

 • Episode 11: Mutasjoner og virusvarianter
  1. mars 2021

  Nye SARS-CoV-2 varianter utgjør en stadig større andel av smittetallene i Norge og i verden.

  Hvordan oppstår nye SARS-CoV-2 varianter, og hvorfor smitter de mer effektivt? Vi snakker også om hvordan SARS-CoV-2 viruset utvikler seg fremover, og hvor effektive dagens vaksiner er mot nye virusvarianter.

  Medvirkende er Tor Kristian Andersen i tillegg til Gunnveig Grødeland  og Even Fossum

 • Episode10: Vaksinene er her - hva nå?
  28. jan. 2021

  Vi er nå i gang med vaksinering mot covid-19, men når kan forvente en effekt på pandemien?  Vi snakker om virkningen av vaksinene for den enkelte og for samfunnet, og om vaksinene vil ha en effekt på nye virusvarianter og på smittespredning.

  Medvirkende er førsteamanuensis Susanne Dudman, i tillegg til Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Nå kommer vaksinene mot covid-19
  18. des. 2020

  De første dosene med covid-19 vaksine vil bli satt i løpet av romjula. I episode 9 oppsummerer vi hva vi vet om de kommende vaksinene når det gjelder immunresponser, evne til å beskytte mot covid-19 og potensielle bivirkninger. Medvirkende er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.


Om Vaksinepodden

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan vaksiner fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum ved Universitetet i Oslo snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

eller abonner direkte via RSS-feeden (URL)

Av Christina Heesch
Publisert 9. sep. 2020 14:44 - Sist endret 18. des. 2020 13:47