Vaksinepodden

Hvordan fungerer vaksiner? Hva er immunitet, og hvordan blir vi best beskyttet mot ulike virus og bakterier?

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan ting fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet. 

mennesker og virus

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

Episoder

 • Nå kommer vaksinene mot covid-19
  18. des. 2020

  De første dosene med covid-19 vaksine vil bli satt i løpet av romjula. I episode 9 oppsummerer vi hva vi vet om de kommende vaksinene når det gjelder immunresponser, evne til å beskytte mot covid-19 og potensielle bivirkninger. Medvirkende er Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 8: antistoffer
  13. des. 2020

  Hva er antistoff, hvor kommer de fra og hvordan fungerer de? Vi diskuterer hvordan antistoff brukes i behandling av en rekke sykdommer, deriblant infeksjonssykdommer som covid-19.

  Medvirkende er professor Jan Terje Andersen som jobber med utvikling antistoffbaserte medikamenter, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 7: Universelle vaksiner
  24. nov. 2020

  I Vaksinepodden snakker vi om universelle vaksiner. Er det mulig å utvikle en influensavaksine som gir beskyttelse mot alle varianter av influensa?

  Medvirkende er Ane Marie Anderson, Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 6: RNA som vaksine
  24. nov. 2020

  I denne episoden av Vaksinepodden tar vi for oss RNA vaksiner.

  Hva er RNA vaksiner, hvordan fungerer de og er de trygge?

  Vi er innom vaksinene fra Moderna og Pfizer, og forklarer hvordan disse vaksinen skiller seg fra mer tradisjonelle vaksiner. Medvirkende er Tor Kristian Andersen, Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 5: Influensa i koronans tid
  9. okt. 2020

  I Vaksinepodden snakker vi om influensa og influensavaksiner. Vi snakker om forskjeller og likheter mellom influensa og koronavirus, og forklarer hvorfor influensavaksinen er viktig for å forebygge alvorlig sykdom. Spesielt nå i koronans tid.

  Medvirkende er Ane Marie Anderson, Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

 • Episode 4: Covid-19 vaksiner – fra Oxford til Sputnik V
  30. sep. 2020

  I episode 4 av Vaksinepodden snakker vi om covid-19 vaksiner som leveres ved hjelp av adenovirus. Vi er innom Oxford og Sputnik V-vaksinene og diskuterer fordeler ved denne vaksineteknologien. Hvorfor har den fått en så dominerende rolle blant vaksinene som er i fase III? Medvirkende er Ranveig Braathen, Gunnveig Grødeland og Even Fossum.

 • Episode 3: SARS-CoV-2: vaksiner
  9. sep. 2020

  Hvordan kan man lage vaksiner mot SARS-CoV-2? Hvordan testes disse i mennesker? Ane Marie Anderson, Even Fossum og Gunnveig Grødeland forsker på vaksiner og immunologi, og svarer her på spørsmål om vaksineutvikling.

 • Episode 2: SARS-CoV-2: immunitet
  9. sep. 2020

  Hvilken type immunresponser dannes mot SARS-CoV-2 etter smitte? Hva er egentlig immunitet? Even Fossum, Ane Marie Anderson og Gunnveig Grødeland forsker på vaksiner og immunologi, og svarer her på spørsmål om immunitet.

 • Episode 1: SARS-CoV-2: forebygging og testing
  9. sep. 2020

  Hvordan testes man for smitte? Hvorfor endrer reglene om hvem som skal i karantene seg? Gunnveig Grødeland, Ane Marie Anderson og Even Fossum forsker på vaksiner og immunologi, og svarer her på spørsmål om forebygging og testing.


Om Vaksinepodden

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan vaksiner fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum ved Universitetet i Oslo snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

eller abonner direkte via RSS-feeden (URL)

Av Christina Heesch
Publisert 9. sep. 2020 14:44 - Sist endret 18. des. 2020 13:47