Vaksinepodden

Hvordan fungerer vaksiner? Hva er immunitet, og hvordan blir vi best beskyttet mot ulike virus og bakterier? Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan ting fungerer.

mennesker og virus

Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

Episoder

 • Episode 24: Barn, covid-19 og vaksiner
  26. nov. 2021

  Barn blir smittet med covid-19 på lik linje med voksne, men blir i liten grad alvorlig syke.

  I denne episoden snakker vi med Professor og Overlege Ketil Størdal, som er spesialist på barnesykdommer, om covid-19 i barn, om hvilke barn som kan bli alvorlig syke og om potensielle senvirkninger av smitte.

  Vi ser på hvorfor barn i mindre grad blir syke av covid-19, og diskuterer vaksinering nå som Pfizervaksinen er godkjent for barn ned til 5 år i Europa.

  Medvirkende er også Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 25 november 2021.

 • Episode 23: Malaria
  15. okt. 2021

  Malaria tar årlig livet av over 400.000 mennesker, de aller fleste barn under 5 år. I begynnelsen av oktober kom WHO en anbefaling om å vaksinere alle barn i områder med høy risiko for malariasmitte.

  I denne episoden av Vaksinepodden snakker vi om malariaparasitten, sykdommen den kan medføre og om vaksinen som nå er anbefalt.

  Medvirkende er Overlege Frank Olav Pettersen, spesialist i tropesykdommer ved Infeksjonsmedisinsk avdeling, Ullevål sykehus, i tillegg til Even Fossum og Gunnveig Grødeland.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 15 oktober 2021

 • Episode 22: RNA-vaksiner: Før, nå og fremover
  30. sep. 2021

  RNA-vaksiner har hatt sitt store gjennombrudd med covid-19-pandemien. Over 7.5 millioner doser med RNA vaksine er satt i Norge, og globalt er tallet godt over en milliard satte doser.

  I denne episoden snakker vi om historien bak dagens RNA-vaksiner, oppsummerer hvor effektive vaksinene er og diskuterer kort- og langtids bivirkninger etter vaksinering. I tillegg ser vi litt fremover på hvordan RNA-vaksiner vil bli brukt mot andre infeksjonssykdommer.

  Medvirkende er Ranveig Braathen, Gunnveig Grødeland og​ Even Fossum.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 30 september 2021

 • Episode 21: Vokterceller og T-celler
  17. sep. 2021

  Vi snakker om T-celler, deres rolle i immunforsvaret og hvordan de bidrar til å bekjempe infeksjoner. I tillegg er vi innom T-celleresponser etter covid-19-smitte og vaksinasjon, og spekulerer i hvorvidt T-celler fra tidligere koronavirusinfeksjoner kan bidra til beskytte mot covid-19.

  Medvirkende er Ranveig Braathen, Gunnveig Grødeland og​ Even Fossum.

 • Episode 20: Hva har vi lært fra pandemien?
  2. sep. 2021

  Vi oppsummerer noe av det vi har lært etter halvannet år med covid-19 pandemi, og er innom temaer som genbaserte vaksiner, effekt av smittevernstiltak, hvordan Norge har klart seg gjennom pandemien og hvordan best formidle informasjon når kunnskapsgrunnlaget stadig endrer seg.

  Medvirkende er Ane Marie Andersson, Gunnveig Grødeland og​ Even Fossum.

  Episoden er en del av Universitetet i Oslo sin 210 års jubileumsfestival En ny Start.

 • Episode 19: Pandemien etter vaksinering
  30. aug. 2021

  Snart vil alle over 18 år ha fått tilbud om vaksinen mot covid-19. I denne episoden vi snakker om hvor godt vaksinene beskytter mot delta-varianten, om rapporter om smitte hos vaksinerte og om vaksinering av barn. I tillegg er vi innom senvirkninger av covid-19 infeksjon. Medvirkende er Ane Marie Andersson, Even Fossum og Gunnveig Grødeland​.

 • Episode 18: Medfødt immunitet
  7. juli 2021

  Vi snakker med Professor Marit Inngjerdingen fra Avdeling for Farmakologi om hvordan det medfødte immunforsvaret beskytter oss mot bakterier og virus, og spiller en viktig rolle i å sette i gang det tillærte immunforsvaret bestående av antistoffer og T celler. I tillegg snakker vi naturlige dreper celler (NK celler), og hvilken rolle de har i immunsystemet. Medvirkende er også Even Fossum, og episoden ledes av Gunnveig Grødeland​.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 24 juni 2021.

 • Episode 17: Koronapass og vaksinering av barn
  29. juni 2021

  Vi har besøk av Førsteamanuensis og jurist Anne Kjersti Befring og diskuterer bruk av koronapass og om det er rettslige utfordringer knyttet til å gi vaksinerte visse fordeler. I tillegg diskuterer vi regjeringens retningslinjer for bruk av Johnson&Johnson vaksinen (fra 23 min 15 sek), og rettslige prinsipper ved vaksinering av barn og om det er ønskelig å vaksinere barn for å senke smittetrykket i samfunnet (Fra 31 min). Som vanlig medvirker også Gunnveig Grødeland​ og Even Fossum.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 24 juni 2021.

 • Episode 16: Beskyttende effekt
  18. juni 2021

  Hvorfor tar det en viss tid fra vi tar covid-19 vaksinen til vi er beskyttet mot sykdom?

  I episode 16 av vaksinepodden snakker vi om hvordan immunsystemet vårt reagerer på infeksjon og vaksinasjon, og hva som skjer når vi lager antistoffer mot SARS-CoV-2 viruset. Vi snakker også om hvor lenge immunresponsene varer, og hvor godt de beskytter mot nye virusvarianter.

  Medvirkende er Ranveig Braathen, Gunnveig Grødeland​ og Even Fossum, som alle jobber som vaksineforskere ved Avdeling for Immunologi ved Rikshospitalet.

  Teknisk produksjon ved Morten Skoglund ved Seksjon for medisinsk informatikk. Innspillingsdato var 17. juni 2021.

 • Episode 15: Vektorvaksiner og frivillighet
  14. mai 2021

  Regjeringen åpnet nylig for frivillig bruk av vaksinen fra Johnson & Johnson. I episode 15 diskuterer vi de rettslige prinsippene ved frivillig bruk av en betinget godkjent vaksine, og utfordringene ved å la enkeltpersoner gjøre sine egne risiko-nytte vurderinger.

  Medvirkende er Førsteamanuensis og jurist Anne Kjersti Befring som er en av Norges fremste eksperter på helserett. Befring var også sammen med vaksinepoddens Gunnveig Grødeland​ en del av regjeringens ekspertutvalg for vurdering av virusvektorvaksiner . Episoden ledes av Even Fossum.


Om Vaksinepodden

Vaksinepodden er en forskningsbasert podkast, laget for deg som er nysgjerrig på hvordan vaksiner fungerer. Forskningsgruppeleder Gunnveig Grødeland og seniorforsker Even Fossum ved Universitetet i Oslo snakker med unge og erfarne forskere om ulike tema knyttet til vaksiner og immunsystemet.

Abonner på Vaksinepodden

Abonner direkte på Vaksinepodden fra iTunes       logo spotify

eller abonner direkte via RSS-feeden (URL)

Av Christina Heesch
Publisert 9. sep. 2020 14:44 - Sist endret 23. sep. 2021 14:33