English version of this page

SIPCOV - Korttidsbehandling for senfølger etter COVID-19

Senfølger etter COVID-19, ofte omtalt som «Long COVID», vil si vedvarende symptomer og funksjonstap lang tid etter den akutte infeksjonen. Vi har lite kunnskap om hva slags behandling som er best.

Om prosjektet

SIPCOV er en klinisk behandlingsstudie der vi sammenlikner effekten av et kort-tids, poliklinikkbasert rehabiliteringsprogram med vanlig oppfølging for pasienter med senfølger etter COVID-19. Totalt 310 pasienter deltar i prosjektet.

Metode

Studien er en såkalt randomisert kontrollert parallellgruppestudie der deltakerne deles inn i to grupper ved loddtrekning:

  • Intervensjonsgruppen: Deltakerne i denne gruppen får poliklinisk korttids-rehabilitering ved Kysthospitalet i Stavern.
  • Kontrollgruppen: Deltakerne i denne gruppen får ikke slik behandling. 

Behandlingen i intervensjonsgruppen gis som 2-8 polikliniske konsultasjoner.

Deltakerne får først en time med lege der man kartlegger tilstanden. Forståelsen av tilstanden gjennomgås med deltakeren, inkludert hva som kan skje i kroppen under og etter en infeksjon. Denne kunnskapen og forståelsen av sykdomsmekanismer legges til grunn for videre oppfølging. 

Deretter får deltakerne individuell oppfølging av fysioterapeut. Rehabiliteringen baserer seg på elementer fra kognitiv atferdsterapi og gradert aktivitetstilpasning og innebærer samtaler om mestring og håndtering av situasjonen fremover, samt veiledning med tanke på vanlige aktiviteter og gjøremål, inkludert trening, og hvordan man gradvis kan øke toleransen for nettopp dette.

Tiden vi følger opp den enkelte deltaker vil variere avhengig av behov. Man får tilsendt 3 spørreskjemaer, og det tar ca 60 minutter å fylle ut disse hver gang. Det siste spørreskjemaet vil komme 12 måneder etter inklusjon i prosjektet. 

Mål

Målet med studien er å finne ut om korttids-rehabilitering av senfølger etter covid-19 er effektivt. 

Det viktigste effektmålet er egenvurdert fysisk funksjon basert på spørreskjemaet SF-36. Andre effektmål inkluderer vurdering av symptomer som utmattelse, smerte, tungpust m.m., livskvalitet og kost-nytte-beregninger.

Samarbeidspartnere

  • Avdelingssjef Andreas Horsdal, Fysikalsk medisinsk avdeling, Kysthospitalet, Sykehuset i Vestfold
  • Klinikksjef Gro E. Aasland, Klinikk for fysikalsk medisin og rehabilitering, Kysthospitalet​, Sykehuset i Vestfold
  • Professor Silje Endresen Reme, Psykologisk Institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO
  • Førsteamanuensis Henrik Børsting Jacobsen, Psykologisk Institutt, det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO
  • Forskningssjef Signe Flottorp, Folkehelseinstituttet
  • The COFFI collaborative (ekstern nettside på engelsk)
Publisert 24. jan. 2024 16:26 - Sist endret 26. jan. 2024 08:58