Episode 3: "Visjonen om et narkotikafritt samfunn" (podkast)

"Fra straff til hjelp?" har besøk av rusforsker og sosiolog Willy Pedersen i studio. Willy Pedersen var sekretær for den andre stortingsmeldingen som kom i 1985, og som lanserte visjonen om et narkotikafritt samfunn.

Bildet kan inneholde: briller, briller, panne, smil, nese.
 

Willy Pedersen husker godt da de opprørske ungdommene samlet seg i Slottsparken. 15 år senere ble han hyret inn som sekretær for den andre Stortingsmeldingen om narkotika. I Stortingsmeldingen, kalt “Om narkotikaproblemene og narkotikapolitikken” fra 1985/86, ble det slått fast at “et narkotikafritt samfunn» måtte være en «overordnet og ideell målsetting for vår narkotikapolitikk.”  Meldingen kom midt i den strengeste kontrollpolitiske perioden. Året før hadde øvre strafferamme for straffelovens §162 blitt hevet til 21 år, lovens strengeste straff.

Meldingen slo fast at de tyngste rusavhengige måtte ha hjelp, og de seks første kapitlene la vekt på forebygging og behandling. Men den var også gjennomsyret av en forestilling om at narkotika skulle bekjempes med alle tilgjengelige midler.

Da Pedersen startet arbeidet med stortingsmeldingen fikk han tre føringer fra politisk hold. Ansvarlig statsråd fra Høyre, Astrid Nøklebye Heiberg, ville gjerne at den skulle ha et ideologisk preg. Det skulle også være en betydelig vekt på kontrollpolitikken. Den tredje formaningen var at det ikke skulle koste penger.  

Det syvende kapittelet som omhandler kontrollpolitikken fikk ikke Pedersen lov til å skrive. Det ble  oversendt fra Justisdepartementet, ferdig skrevet. Kontrollpolitikken tok noen navnløse forfattere fra Justisdepartementet seg hånd om.  

Mens Pedersen satt og skrev på Stortingsmeldingen, satt Nils Christie og Kettil Bruun og skrev på Den gode fiende, som foreslo en helt annen narkotikapolitikk.

Hvis du hører på episode tre av podcasten vår kan du høre Pedersen fortelle om hvordan han i løpet av noen tiår endrer syn på Christie og narkotikapolitikken, om Stortingsmeldingen og om visjonen om det narkotikafrie samfunn.

Dette og mye mer kan du høre i episode tre av podcasten "Fra straff til hjelp?"

Les mer

Abonner på podkasten Fra straff til hjelp?

Bildet kan inneholde: rektangel, skrift, visningsenhet, sirkel, elektrisk blå.

 

Publisert 21. apr. 2021 11:22 - Sist endret 24. apr. 2021 10:44